В телефонен разговор с украинския външен министър Андрей Дещица, руският първи дипломат Сергей Лавров предупреди властите в Киев да не използват насилие срещу демонстрантите в Източна Украйна.

Руското външно министерство призова незабавно да бъдат прекратени всякакви военни приготовления в Украйна, които могат да предизвикат гражданска война.

Има информация, че в югоизточните райони на Украйна, включително в Донецк, се струпват подразделения на вътрешните войски и националната гвардия на Украйна с участие на бойци от незаконното въоръжено формирование "Десен сектор", се казва в съобщението.

Като особено тревожно се отбелязва обстоятелството, че в операцията са включени около 150 американски специалисти от частната военна организация "Грейстоун", носещи униформи на бойци от подразделението "Сокол". Според руското външно министерство те имат за задача да потушат със сила протестите на жителите на югоизточните райони срещу политиката на сегашните киевски власти.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи, че в резултат на антитерористрична операция на силите на МВР в Харков е напълно защитена окупираната от проруски активисти сграда на областната администрация. Това се съобщава на сайта на МВР на Украйна.

„Задържани са около 70 души, заподозрени в незаконни действия, свързани със сепаратизъм, организиране на масови безредици, причиняване на телесни повреди и още редица нарушения”, се посочва в съобщението.

Междувременно лидерът на Приднестровието Евгений Шевчук заяви, че бъдещето на непризнатата република е с Русия, а с Молдова тя трябва "цивилизовано" да се раздели, предаде ИТАР-ТАСС.

В обръщение, направено на фона на рязко изострилата се ситуация в Украина, Шевчук каза „Нашата мечта е процъфтяващо, независимо Приднестровие, което е заедно с Русия. Предлагаме на молдовските политици да предприемат отговорни стъпки и юридически да оформят фактическото положение на нещата, т.е. да признаят Приднестровието. Може да се разделим по примера на Чехия и Словакия“.

Междувременно САЩ предупредиха, че всяка стъпка от страна на Москва за дестабилизация на Украйна ще бъде за сметка на Русия. Държавният секретар Джон Кери е заявил това по телефона на руския външен министър Сергей Лавров.

По думите му, Вашингтон много внимателно следи събитията в Източна Украйна. Това съобщи говорителят на Държавния департамент и уточни, че Кери е настоял Русия публично да се разграничи от сепаратистките действия в Украйна.

Според официалното изявление са били обсъждани възможностите да се окаже помощ на Киев за преодоляване на политическата криза. Руският външен министър е потвърдил желанието на страната си в Украйна да бъде направена конституционна реформа и тя да стане федерация, както и да остане извън военно-политическите блокове.

Позицията на Държавния департамент на САЩ по тези искания на Русия не е ясно. Другата седмица обаче Съединените щати изпращат изтребители Ф16 за съвместни учения с румънските военновъздушни сили, като самолетите се очаква да останат в региона за неопределено време.