Група членове на местните органи на властта в украинския град Харков е провъзгласила Харковска народна република, съобщиха ИТАР-ТАСС и украинската агенция УНН.
В съобщението на руската информационна агенция, която се позовава на местни медии, се казва, че „група депутати“ от местните власти са обявили създаването на Харковска народна република и са „поели всички пълномощия на държавните институции“.
Според тези депутати републиката ще стане

суверенна държава, която ще „гради отношения с другите държави в съответствие с международното право”.

Решението за създаване на народна република влиза в сила след одобряването му на областен референдум. Демонстрантите са решили още да се обърнат към Виктор Янукович, който да легитимира инициативата. Освен това възнамеряват да помолят Русия да бъде посредник и да гарантира мирното провеждане на референдума в Харковска област, съобщава УНН.

По-рано през деня в друг украински град – Донецк, проруски активисти, завзели областния съвет, провъзгласиха Донецка народна република и заявиха, че най-късно до 11 май ще организират референдум за бъдещето на „републиката“.
Това стана, след като проруски демонстранти окупираха административни сгради в три източни украински града – Харков, Донецк и Луганск. Градовете се намират в трите най-източни области на страната.

Кметът на Харков – Генадий Кернес, заяви днес, че

харковският градски съвет няма да инициира провеждането на местен референдум.

Уверенията му бяха направени след среща с представители на участниците в протестната акция, които вчера окупираха сградата на областната администрация.
За произвеждането на местен референдум относно федерализацията на Украйна, за което настояват протестиращите, няма законно основание, подчерта Кернес. Той добави, че Харков е част от Украйна. За да се издигат каквито и да е искания, трябва да има конструктивна позиция, но активистите, настояващи за референдум, нямали подобна позиция, заяви кметът. Той съобщи, че по време на срещата с демонстрантите двете страни са се разбрали да съставят списък на въпросите и да подготвят проекти на решения, които искат да се обсъждат на поредната сесия на областния съвет.
Във връзка с последните развития

САЩ предупредиха Русия да не се намесва в Източна Украйна, заплашвайки я с нови санкции,
предаде АП.


Държавният секретар на САЩ каза на руския външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор, че Вашингтон следи с голямо безпокойство събитията в Източна Украйна и че всякакви опити на Москва да дестабилизира Украйна ще имат още по-висока цена за Русия.

Това предаде Ройтерс, като цитира говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки. Тя добави, че Кери е призовал Русия публично да се разграничи от действията на сепаратистите, саботьорите и провокаторите в Украйна.
Двамата външни министри са обсъдили свикването на

преки преговори през идните 10 дни между Украйна, Русия, САЩ и ЕС

за намаляване на напрежението. Кери отбелязал, че действията в Източна Украйна не изглеждат като спонтанни събития и че според украинското правителство става дума за „щателно оркестрирана кампания с руска подкрепа“. Той уточнил, че има предвид „неотдавнашните арести на оперативни работници на руските специални служби, действащи в Украйна“.

Според говорителя на Белия дом Джей Карни има сериозни доказателства, че „някои от проруските протести там са платени и че в тях участват хора, които не са местни жители. Това позволява да се предположи, че зад този развой на събитията стоят външни сили“.
Карни добави, че

ако Русия нахлуе в Източна Украйна открито или прикрито, това ще бъде много сериозна ескалация на напрежението и ще има сериозни последици

„В Донецк група проруски сепаратисти провъзгласи създаването на Донецка народна република и обяви, че ще проведе т.нар. референдум на 11 май, за да се присъеди към Русия. Тези хора нямат юридически пълномощия да приемат тези решения“, заяви Карни, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Коментарите от Вашингтон съвпадат с позицията на Киев, който обвини Москва, че подклажда размириците в Донецка и други източни области.