"Позицията на България за атентата в Сарафово е абсолютно реална, няма промяна, имаме следи, които водят към "Хизбулла", каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

"В периода, в който аз съм министър, има получена и допълнителна информация, която води към тази насока. В детайли не мога да навляза, води се следствие. Няма съмнение по това кой е извършителят, не е ясно само самоличността", каза още министър Йовчев.

"Министерството на вътрешните работи ще издържи, и ще продължава да изпълнява функциите си по закон. Намерено е решение за набавяне на допълнителни средства за заплащане на служителите, които изпълняват извънреден труд.  Част от средствата се намират от преструктуриране на бюджета на министерството, а другата част са от държавния бюджет. Има заповед за създадени работни групи за оптимизиране на ресурсите. С по-ефективно управление на ресурсите, имаме резерви и съм убеден, че ще можем да реализираме една икономия от поне 15%", обясни той.

"Никога и по никакъв начин не съм споделял тезата, че има нарастващи протести в България, и не съм се съгласявал с нея, каза Йовчев по повод публикация в Би Би Си тази сутрин. "Второ, никога не е ставало въпрос за „план на правителството", който да е насочен към „справяне" с протестите", каза Цветлин Йовчев.

„Никога не е ставало дума за план, който „да се справи" с протестите - винаги съм говорил, че тези протести изразяват това, че в България има криза. Тази криза трябва да бъде разрешена с активното участие на всички институции и по такъв начин, че да има активна обществена подкрепа. Необходим е такъв план, в рамките на който, хората, които в момента протестират, трябва да могат да намерят отговор и на своите очаквания, и на своите желания", каза министърът.