Много жени мечтаят за щастливо семейство, но част от браковете рано или късно отиват към своя край. Въпреки това учените успокояват представителките на нежния пол с новото си изследване, според което те преживяват раздялата по-лесно от мъжете.
Проучването показва, че жените са много по-доволни от живота си пет години след края на брака им за разлика от мъжете. Техните бивши съпрузи споделят, че чувството след раздялата може да се нарече по-скоро "облекчение", отколкото "щастие".
Според специалистите причината се крие в начина, по който двата пола се адаптират към големите промени в живота си. Констатациите са доказани с практиката, твърди професор Янис Георгелис, директор на Центъра за изследвания в областта на заетостта към бизнес училище в Кингстън. Въпреки това финансовите последици за нежния пол са по-осезаеми.
Резултатите показват, че жените се чувстват много по-освободени след края на нещастен брак. В изследването участват 10 000 души от Великобритания на възраст между 16 и 60 години, които били помолени да оценят степента на удовлетвореност от живота си.