Американският интернет гигант Гугъл, който заснема всяко кътче на света за интернет приложенията, които пуска, не може да използва автомобили във всички градове. В такива случаи на помощ идват пешеходците.

"Стрийт вю" /Street View/ дава възможност да се разгледат различни места по света чрез 360-градусови изображения на нивото на улиците. "Можете да разгледате световни забележителности, да видите чудеса на природата, да осъществявате навигация при пътуване, да влизате в ресторанти и малки магазинчета", пише Гугъл в сайта си. Услугата е добре позната, Гугъл продължава да снима места до които може да се стигне с автомобил. Много български населени места имат своята гледка от улицата в мрежата.

А там, където се налага да се остави колата?. На такива места се наемат техници, които понасят камерата на гръб.

От месец март Гугъл предлага чрез услугата , чието име "стрийт вю" означава "уличен изглед", да "посетите" и най-високите върхове на различни континенти по света.

В италианския град Венеция край сградите може да се мине само с лодки по каналите, или пеша. Пешеходецът, нает от Гугъл за снимки във Венеция, е българинът Денис Федаров, с чиито усилия и невецианските потайности ще влязат в услугата "Стрийт вю".