Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева инспектира аварийно-възстановителните дейности на мостово съоръжение по пътя Ловеч- Севлиево, както и ремонтните дейности на пътя Плевен-Ловеч, съобщиха от МРР.

Министърът изрази удовлетвореност от извършените строително-ремонтните дейности и поздрави строителите, които са се справили предсрочно с проекта за по-малко от 180 дни. За реновирането и укрепването на моста, който бе компрометиран от високите води на река Осъм през юни м.г. са вложени 1,8 млн. лв. от държавния бюджет.

Министърът инспектира и ремонта на участъка от второкласния път Плевен- Ловеч с дължина близо 8 км, който се финансира със средства от Публичната инвестиционна програма на правителството. Инвестицията е за над 2 млн. лв. "Амбицията ни е да обърнем по-сериозно внимание и на малките населени места. Целта ни е да бъдат намалени различията между регионите. Продължаваме да инвестираме – не само в големи проекти, но и в обновяване на по-малките пътища, които през последните 4 години са били пренебрегвани", изтъкна Терзиева.

Министърът на регионалното развитие отбеляза, че до края на годината в област Ловеч само по линия на Публичната инвестиционна програма на правителството ще се финансират 11 проекта на общините за над 5.3 млн.лв. Заедно с със средствата за републикански пътища допълнителните инвестиции от държавния бюджет за областта надхвърлят 7 млн. лв.

Пред журналисти министър Терзиева обяви, че над 100 са мостовите съоръжения в страната, които имат нужда от ремонт. Съоръженията се ремонтират според възможностите на бюджета, като приоритетно се работи по най-опасните. Министърът посочи, че приоритетно се работи по трите виадукта по магистралите "Тракия" и "Хемус", чиито ремонти ще приключат до края на годината.

На въпрос за дейностите по подготовката на евроизборите, министър Терзиева отговори, че дейностите се изпълняват в срок. От страна на правителството се извършват всички необходими подготвителни действия. С ЦИК се срещаме редовно и нямам притеснение с организационно-подготвителните дейности за изборите.

По отношение на АМ "Хемус", министърът увери, че магистралата е приоритет на правителството. На този етап се провеждат търговете за изготвяне на идеен проект. Вече приключи търга за избор на изпълнител на проектиране на отсечката от Ябланица до разклона Плевен-Ловеч, обявена е поръчка за отсечката от Ловеч до Велико Търново, информира Терзиева. Тя допълни, че през март е представено идейното трасе на АМ "Хемус" пред Консултативния съвет към МРР.