Консервативният британски мозъчен тръст Institute of Economic Affairs (IEA) обяви награда от 100 000 долара за авторите, които разработят най-добрия план за излизането на Великобритания от ЕС.

От института са на мнение, че такъв проект трябва да е налице в случай, че гласоподавателите подкрепят на референдум т. нар. Brexit (излизане на Великобритания от ЕС – бел. ред.). Британският премиер Дейвид Камерън обеща да предоговори условията за членството на Лондон в ЕС и след това през 2017 г. да проведе референдум за членството на страната си. Сред арбитрите в оценяването на предложенията ще са бившият британски финансов министър Найджъл Лоусън и Дейвид Старки, историк и телевизионен водещ. При обявяването на конкурса за Brexit Prize Лоусън каза, че преди провеждането на референдума през 2017 г. трябва да бъде проведен широк и пълен с информация обществен дебат по въпроса.

Конкурсът е отворен както за самостоятелни автори, така и за групи или институции. Първата награда е 100 000 евро, втората – 10 000, третата е 5 000. Освен това има специална награда от 5 000 евро за най-добрата разработка на автор на възраст 30 г. или по-малко.

Великобритания не е член на 17-членната еврозона, но въпреки това от IAE казват, че символично са решили да определят наградите в евро.

Камерън неколкократно заяви, че неговата цел е Великобритания да остане член на ЕС при условие, че успее да убеди Брюксел да върне на Лондон някои от делегираните права. Но по-голяма част от неговата консервативна партия като че ли клони към излизане на страната от общността.