Тази седмица се очаква становището на Министерски съвет, след което предстои Законопроектът за допълнение в Закона за вероизповеданията да влезе в програмата на парламента.

Това съобщи на брифинг в Пловдив народният представител от БСП Пламен Славов. Заедно с Димитър Дъбов и Татяна Буруджиева, Славов внесе предложение, което, ако се приеме, ще доведе до законодателно уреждане на статута на храм- паметника "Свети Александър Невски" като собственост на Българската православна църква. Това ще отвори врата към извършване на наложителни възстановителни и реставрационни дейности в храма.

Вече се разпределят отпуснатите от държавата 3, 5 млн. лв. за реставрация и ремонтни дейности на църковни храмове на всички вероизповедания. Освен , че средствата са увеличени в сравнение с минали години, може да се разчита и на още половин млн. лв. допълнителен ресурс, с който да се оказват спасителни действия в тази сфера.

При първия транш финансиране са получили параклисът в с. Белозем, община Раковски и църквата «Св. Петър и Павел» в с. Свежен, община Брезово, която тази година ще отбележи 150 години от изграждането и. Процесът на отпускане на средства за храмовете и молитвените домове от страна на държавата се води в постоянен диалог с Българската православна църква, с Пловдивска митрополия и се отпускат приоритетно средства за храмове, които имат належаща нужда от възстановителни и понякога спасителни дейности. Очаква се средства да бъдат отпуснати и за църквите в община Асеновград, община Съединение и община Садово, допълни още Пламен Славов.