Министърът на отбраната Ангел Найденов коментира изказването на президента Росен Плевнелиев от петък за високата цена, която ще струва на бюджета спирането на пенсионната реформа и възстановяването на формированието във Враца, съобщиха от МО.

След срещата с членове на сдружение "Българска отбранителна индустрия" във Варна министър Найденов заяви, че "президентът или е бил подведен или е злонамерен".

"Но тъй като не искам да си мисля, че е злонамерен, приемам, че е бил подведен. И в двата случая не смятам да влизам в задочна дискусия или спор с президента. Има достатъчно ясни решения на Съвета по отбрана и аргументи, които се споделят единодушно и от политическото ръководство на Министерство на отбраната, и от командването на въоръжените сили. Всеки, който иска да се запознае с тях, може да го направи. Но не мога да приема, че счетоводителският подход е единственият приложим в отношението към армията и въпросите, свързани със сигурността", коментира министър Найденов.

За да илюстрира ситуацията, министърът на отбраната даде пример с предвидените за закриване 7 бази на бригада "Логистика", в които се съхраняват имущество, екипировка, включително и над 9 000 тона боеприпаси, които досега не са били продадени или унищожени. "Ако бъдат закрити в предвидените по план срокове и ако бъдат съкратени тези няколко стотин човека, заети в тях, кой ще поеме отговорността за тези боеприпаси? Може би служителите от президентската администрация," каза министър Найденов.