247 молби за отпускане на помощи за отопление са подали жители на община Русе към вчерашната дата. От Община Русе заявления са депозирали 201 граждани, а от Сливо поле - 46, сочи справка на „Утро“ в дирекцията за социално подпомагане. Активизирането на хората е особено силно през тази седмица, тъй като между 1 и 5 юли молби бяха подали едва 19 души. Бюрата на социалните служби се посещават и от хора, които искат да се информират и да вземат молби, които все още не са подали.
Както „Утро“ писа, приемането на заявления за отпускане на помощи за отопление започна на 1 юли. Тази година условията за нейното получаване са облекчени, за да бъде обхваната по-голяма група от бедни хора. Помощта отново ще бъде в размер на 65.72 лева и ще се отпуска за периода 1 ноември-31 март. Миналата година за социалната подкрепа са кандидатствали 3500 души от Русенска община.
48 пък са подадените заявления за отпускане на помощите за първолаци на територията на Русенска община. Приемът на молбите за добавката, която от тази година скочи от 150 на 250 лева, също започна от 1 юли и ще продължи до края на септември. Условията са детето вече да е записано на училище и доходите на член на семейството да не надвишават 350 лева на месец. 700 заявления са подадени миналата година за помощ „Първолак“.