Президентът Росен Плевнелиев е категоричен, че стои зад всяка своя дума в изявлението си за протестите и вярва, че то изразява реалностите в държавата.

Президентът подчерта, че е чул много коментари на неговото изявление от миналата седмица, както и за позицията на посланиците на Франция и Германия.

Според него между двете изявления има много общо, и в двата случая се казва истината.

"От тази гледна точка да кажеш истината е начало на дебат – за проблемите на нацията, за фактите и за решенията.

Същевременно се чуха и толкова много политически оценки, които според мен ни отдалечават от решаването на проблемите", каза Плевнелиев пред журналиссти във Варна, където наблюдава Военноморското учение "Бриз 2013".

По думите на Плевнелиев голяма част от решението е да се види какви са проблемите, а това минава през честен подход към тях.

"Аз питам прочетено ли е моето изявление? Ако е прочетено – къде бъркам, с коя моя дума, фраза, изречение? Аз не искам да чувам само повърхностни политически коментари. Ние трябва да бъдем благодарни на посланиците на Германия и Франция, че те ни помагат, виждат проблемите и солидарно заедно с нас търсят решението", каза Плевнелиев.

По отношение на тезата за разликата в протестите сега и през зимата той беше категоричен, че не може да се съгласи с подобен подход.

"Това разделя нацията – София срещу провинцията, бедните срещу богатите, протестиращи срещу непротестиращи. Чуваме ли какво казват те? Те казват съществени и смислени неща, за които си заслужава да поработим. Това е моят подход", посочи президентът.

Той каза още, че за да стигне до тези изводи е провел консултации с много парламентарно и извънпарламентарно представени партии, юристи, писатели, интелектуалци.

"Протестиращите също посочват проблеми, направиха го и през февруари и те подават ръка на политиците и ни казват вижте проблемите и ги решете", заяви държавният глава.

Той посочи, че с подхода на разделяне на нацията не може да се съгласи и не го приема.

"Чуваме ли какво казват протестиращи и казват ли те съществени и смислени неща, за които си заслужава да поработим и да търсим решение, смятам, че отговорът е да", заяви президентът.

Запитан за спирането на реорганизацията в армията, президентът каза, че Националният план за развитие на Въоръжените сили е многопластов стратегически документ. По думите му със сигурност трябва да е ясно, че ако се спре реорганизацията в едно, две или повече местоположения, на които се базира нашата армия, означава, че ако оставим повече персонал, трябва да се намалят разходите за инвестиции и технологично оборудване.

Според президента спирането на пенсионната реформа в армията струва поне 30 млн. лева на година, а запазването на поделението във Враца струва поне 15 млн. лева за инвестиционни разходи и още няколко милиона за поддържане на персонала. Плевнелиев бе категоричен, че трябва да се посочи откъде ще дойдат тези пари.

Министърът на отбраната Ангел Найденов, който също наблюдава днес учението "Бриз 2013", коментира, че няма отказ от реформа във Въоръжените сили, а спиране или отмяна на определени действия, които са предвидени в плана за развитие до 2014 година.

Найденов посочи, че не е привърженик на форма, която се изразява само в механично съкращаване на числен състав.