Мъж със смъртен акт, издаден през 2010 г., беше избран за кмет на малкия мексикански гр. Сан Аугистин Аматенго в щата Оаксака.

Ленингуер Раймундо Карбалидо Моралес спечелил вота с едва 11 гласа преднина. Той бил кандидат на коалиция между консервативните и левите партии. Но два дена преди вота местният вестник Тиемпо де Оаксака излязъл с публикация, че през 2010 г. адвокатът на Моралес внесъл в съда смъртен акт на своя клиент. По онова време той бил обвиняем като участник в групово изнасилване, извършено през 2004 г. Документът, надлежно подписан и подпечатан от лекар констатирал, че Моралес е починал от естествена смърт в резултат на диабетична кома.

В момента прокуратурата на щата води разследване какво е било участието на живия "мъртвец" в изготвянето на фалшивия смъртен акт. Вероятно делото за участието му в изнасилването ще бъде подновено. Лидерът на лявата Демократична революционна партия в Оаксака Рей Моралес Санчес, чиято партия е подкрепила кандидатурата на Моралес за кметското място заяви, че ако избраният градоначалник е извършил престъпление, той ще трябва да бъде сменен.