Областният управител Венцислав Калчев и кметът на Русе Пламен Стоилов посрещнаха новия Русенски митрополит Наум. От площада пред Общината тръгна литийно шествие с десетки русенци, което стигна до катедралния храм „Света Троица”.

На кратка церемония пред църквата митрополитът постави върху себе си поднесените му епитрахил, малък омофор и митра.
В 17:30 часа започна Благодарствен молебен, след който беше огласено Патриаршеското и синодално послание от пратеника на Св. Синод. Ахимандрит Виктор отправи приветствие към Русенския митрополит Наум. Светските гости, в лицето на областния управител Венцислав Калчев и кмета Пламен Стоилов, също поздравиха Негово Високопреосвещенство.

Мъдрост при ръководенето на Русенска епархия пожела областният управител на Русенския митрополит Наум. Той изрази увереност, че духовните и светските власти ще работят заедно в името на напредъка и доброто на България. Венцислав Калчев подари на Негово Високопреосвещенство ръчно изработена карта на Русенска епархия. Картината, изобразяваща границите на епархията, с основните градове и техните символи, е дело на русенския художник Огнян Балканджиев.

Кметът Пламен Стоилов подари на Русенския митрополит пластика на Св. Георги – покровител на града.
Утре в 9:00 часа в храма „Света Троица” митрополит Наум и архиереи-гости от страната и чужбина ще отслужат Света литургия.