Под ледената обвивка на луната на Сатурн Енкеладус има голям океан, който би могъл да поддържа живот в познатите на човека форми, сочи ново проучване, цитирано от Space.com. Океанът е дълбок около 10 км и лежи под ледена кора с дебелина между 30 и 40 км. Водата е в контакт със скално океанско дъно, което на теория прави възможни всякакви видове химически реакции, включително като реакциите, които са довели до възникването на живота на Земята.
Основният извод за авторите на изследването от Университета Сапиенца в Рим е, че в Слънчевата система има условия с потенциал да съдържат живот, и то на съвсем неочаквани места. Температурата на повърхността на Енкеладус е минус 180 градуса по Целзий, но под тази повърхност има течна вода, отбелязват учените.

Откритието подвърждава предположенията на много учени за ледения спътник на Сатурн, който бяха предизвикани от откритието на космическия апарат на NASA Cassini, че на Енкеладус има лед и водни изпарения, излизащи от пукнатини близо до южния полюс.