Параноиден шизофреник, който бил лекуван два пъти принудително, защото биел майка си, тормози психиатърка и колегите от психодиспансера, където е лекуван. Той бил убеден, че са в конспирация срещу него, разказаха потърпевшите пред "24 часа".
48-годишният Христо Бояджиев от Петрич пишел десетки жалби до всевъзможни институции, че се крият контрабандни цигари в болницата в Благоевград, че водата е мътна, че акустиката там го тормозела или че лекарката му е извършила данъчни нарушения.

Различни институции направили всевъзможни проверки по сигналите, никакви нарушения не са установени. Психиатърката д-р Адриана Солакова вече се безпокои за сигурността си, защото

пациентът
е научил и
домашния
адрес


По жалби на лекарката и роднините на Христо Бояджиев в момента в съда се води поредно дело за принудителното му настаняване за лечение, но в това време шизофреникът не се явява в съда, като представя болнични листове. В същото време Бояджиев се е записал да учи право в Югозападния университет "Неофит Рилски" въпреки диагнозата, в която пише, че е с хронична параноидна шизофрения, има немотивиран страх от облъчване, хронично неадекватно поведение и систематизирани налудности.

Новозаписаният студент не се явявал в съда, като лъжел, че са го изпратили като практикант да присъства на разпити в софийското следствие на "Развигор", разказаха запознати с делото в благоевградския съд.

Преди две години Бояджиев пак се крил от магистратите. Тогава бил обявен за общодържавно издирване, крил се с месеци и бил задържан, когато отишъл да си смени документите.

Лекари се притесняват, че състоянието му може да ескалира, ако не бъде адекватно лекуван. Още по-тревожен бил фактът, че Христо

имал и стая,
в която се
затварял
и отделял
от света,


а това можело да доведе до барикадиране или други по-лоши инциденти, предупреждават специалистите.

"Страхувам се да не ме причака пред дома ми. Оглеждам се постоянно, когато ми се наложи да закъснея след дежурство. Пациентът, на когото съм правила експертизи, има нужда от лечение, безпокоя се, че може да прояви агресия срещу мен. Той не пие никакви лекарства, ако не се направи нещо, състоянието му може опасно да се влоши", категорична е д-р Адриана Солакова от Центъра за психично здраве в Благоевград.
Преди няколко години тя преглеждала и освидетелствала Бояджиев по първото дело за принудително настаняване. Тогава производството се водело по жалба на майката на петричанина Венда Бояджиева, която се оплакала, че я бие и тормози. Жената имала огромни следи по тялото си от побоя.

Бояджиев е пенсиониран по болест с решение от ТЕЛК, издадено още през март 1994 г. Тогава екип от медицински експерти е установил, че страда от параноидна шизофрения с хронично протичане, която е довела до изразена промяна на личността. Пенсионирането по болест е пожизнено. Психиатрите, направили задълбоченото изследване, са записали, че Бояджиев има неадекватно поведение,немотивиран

страх от
облъчване


и  замърсяване и систематизирани налудности. В документа е подчертано още, че болният няма съзнание за болест, а паметта и интелектът му са болестно трансформирани.

Години по-късно Христо попада в Центъра за психично здраве в Благоевград, за да му бъде направена стационарна експертиза след жалбата за тормоз от майка му. Лекуващ лекар му е доктор Солакова. Още докато се правят необходимите изследвания и прегледи, Бояджиев предприема първото си бягство от клиниката, като избутва една сестра и изчезва в неизвестна посока.
След десетки сигнали на пациента в Центъра за психично здраве в Благоевград били проверявани дори от агенция "Митници" дали не крият контрабандни цигари, разказаха от медицинското заведение.

През август 2009 година петричанинът е настанен за първи път за принудително лечение, като престоят му в благоевградската психиатрия е до февруари 2011 г. От този момент започват да валят и стотиците му жалби към всички възможни институции не само в България, но и в Брюксел и Страсбург. Д-р Солакова и колегите от клиниката обаче недоумяват

как един човек
с доказани
психически
проблеми може
да предизвика
десетки одити,
ревизии


и проверки на НАП и ХЕИ и да се харчат хиляди левове ресурси на държавата, без да се провери кой подава сигналите.

Стига се дори до обиски на автомобилите на лекарите в клиниката по психично здраве, които правят от Агенция "Митници" след сигнал, че в колите се крият контрабандни цигари. Медиците са извикани и на разпити в полицията, а самият Бояджиев така и не дава лични обяснения за неоснователните си жалби, недоумяват още от благоевградската болница.

Въпреки абсурдните сигнали, които изцяло се опровергават от констатациите на институциите на място, жалбите на Бояджиев продължават да валят. Втория път, когато пенсионираният по болест мъж е настанен принудително в психиатрия, е през август 2012 г. След решението на съда Бояджиев

с месеци се укрива от
властите и е
обявен за
общодържавно
издирване


Задържан е случайно в Кюстендил, където се крие при леля си и отива да си смени личните документи.

След втория престой в Центъра за психично здраве жалбите му срещу клиниката стават още по-ожесточени, като в тях

пише, че умират
хора в здравното
заведение


По този сигнал е направен подробен медицински одит и не са установени нарушения, обясняват още от клиниката.

Бояджиев започва да атакува и лично д-р Солакова, като подава сигнали, че крие данъци и извършва други нарушения, като тогава психиатърката разбира, че той знае вече и домашния адрес.

В момента в Благоевградския окръжен съд тече третото дело за принудително настаняване на Христо Бояджиев.

Никой от близките
на пенсионирания
по болест мъж не
знае къде се
намира той,


психиатрите също нямат представа от моментното му психично състояние, ясно е само, че отдавна не пие никакви подходящи лекарства.

В същото време Бояджиев е записан като редовен студент по магистърска специалност "Право" за неспециалисти в ЮЗУ "Неофит Рилски". Той вече е взел изпити с четворки по римско частно право, общо учение за държавата и политология.

Майката: Той не е агресивен, но понякога изчезва с месеци

Майката на Христо Венда Бояджиева признава, че синът  обичал да пише писма до различни институции, но е категорична, че той не е агресивен.
“Говори много и смята, че другите са виновни, но не вярвам да посегне на някого. Нищо лошо няма да направи”, допълни майката. Признава обаче, че е притеснена от поведението му. В същото време каза, че не иска да се пише за проблемите на семейството.

“За първи път го настаниха за лечение в психиатрия, когато беше на 15 г. Оттогава е болен. Често изчезва от дома ни и с месеци не се прибира. С другия ми син сме пускали много жалби до полицията”, каза притеснената жена. Сега отново не го е виждала от февруари и не знае къде е. Надява се органите на реда да го издирят, за да се яви на делото в съда за принудително настаняване за лечение. Предишния път, когато пак имало такова дело, Христо също се покрил и не се явил. “Откриха го при леля му в Кюстендил. С нея не поддържаме връзка и тя не ни беше казала, че той е там”, допълни Венда Бояджиева.

Преди 6 г. тя подала молба в съда за принудително настаняване за лечение на сина си, защото била подложена на тормоз от негова страна. Той не се явил на заседанията няколко пъти, а накрая обяснил, че майка му и брат му искали нарочно да го вкарат в лудница, за да не делят с него пари от наем на имот. (24 часа)Бояджиев залива съда с жалби срещу магистрати

48-годишният Христо Бояджиев залива съдилищата в Пиринско с жалби срещу магистрати. “Не съм броила колко са, но понякога пише по една на седмица, понякога по две в един и същи ден. Твърди, че колегите не са професионалисти, некомпетентни са, настоява да им наложа наказания”, сподели председателят на окръжния съд в Благоевград Катя Бельова. В някои от сигналите си той дори настоявал съдии да бъдат подложени на съдебнопсихиатрични експертизи. Част от писмата му били написани четливо и грамотно, с логическа връзка. В други пък личало, че явно е притеснен, защото почеркът бил различен, понякога дори нямало връзка между думите, казаха запознати.

Христо пишел редовно писма до медиите, дори се хвалел, че е пратил и до Европейската комисия, защото бил недоволен от работата на съдебната ни система.
Проверка в Търговския регистър показа, че Христо има фирма на свое име - ЕТ “ХСБ-Виктория - Христо Бояджиев”, която обаче не е развивала никаква дейност.
Преди година от името на фирмата си той заведе дело срещу трима съдии, един прокурор и психиатър - вещо лице, от Благоевградско, с искане да му платят обезщетение за неимуществени вреди заради постановени от тях съдебни актове. Тогава всички магистрати си направиха самоотвод и делото бе разпределено на Кюстендилския окръжен съд. Наскоро оттам го прекратиха в частта му срещу магистратите.

“При осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер”, е мотивът на кюстендилския съд. Имунитетът на магистратите изключва личната наказателна и гражданска отговорност за действията им във връзка с разглежданите от тях дела, категоричен е съдът, който отхвърлил иска на Бояджиев като недопустим. По отношение на вещото лице - психиатърка, съдът постановил молбата да се поправи, но в законовия срок той не отстранил нередовностите и тя също била отхвърлена.