"Вместо три заплати, както бе досега, работниците и служителите във фирми, изпаднали във фалит, ще могат да получават 6 заработени, неизплатени заплати от тези дружества и вместо по 1000 лв. максимум на месец ще могат да получават по 1200 лв."

Това заяви днес на брифинг в НС председателят на социалната комисия Корнелия Нинова след гласуването на първо четене на промените в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при фалит на предприятие, предаде репортер на БГНЕС. Гаранционният фонд е създаден през 2005 г. и при него постъпленията са от работодатели и фирми и до този момент ,до 2013 г., в него са набрани 215 633 207 лв., а са изразходвани за обезщетяване на работници при фалит на работодателя им едва 6 063 534 лв., уточни депутатът.

Имаше обективна невъзможност да се ползват в пълен размер вноските във фонда и затова са тези промени, с които облекчаваме работниците и служителите. Имаме уверението на фонда и на МФ, че това увеличение на размера на обезщетението по никакъв начин не застрашава финансовата стабилност, както на фонда, така и на държавата, средствата са налични, подчерта Нинова.