Слуховете за насилствена смърт на Варненския митрополит са абсолютна измислица. Кирил е починал от удавяне и по-точно от хипотермия – гмурнал се на дълбочина със силно студено течение.

Такава информация получил от Варна епископ Тихон – председател на катедралния храм "Александър Невски", каза самият той пред bTV. Още вчера разследващите инцидента с митрополит Кирил отхвърлиха всякакви сценарии за насилствена смърт, потвърдиха като причина за кончината на духовника удавяне.

"Учудихме се много на случилото се вчера, защото той бе добър плувец. Но ние, хората, винаги надценяваме себе си. Истината е, че като попадне на такова студено течение човек, мускулите му се вцепеняват и нито може да диша, нито да се движи", допълни столичният духовник.

Той определи покойния митрополит като "силно обичан и мразен" човек. "Произношението му беше доста неясно, но пък беше с ясни изказвания. По-добре е да си спомняме за него не за прескъпия му автомобил, който между другото не е нищо особено, а с грижите за младите наркомани в епархията му", коментира още Тихон.

Свещеникът поясни, че днес предстои избиране на временен наместник на Варненската и Великопреславска епархия. Той трябва да подготви избори на митрополит в тримесечен срок. "Тогава клирът ще избере двама епископи от една листа, съставена непосредствено преди избора. Те ще бъдат представени на Светия синод и ще има канонически избор – от тези двама", допълни Тихон.

Светият Синод се събира на заседание в 10.00 часа, в пълен състав. Висшите духовници ще решават кой да ръководи временно делата на Варненската епархия до избора на наследник на покойния митрополит Кирил. От днес в сградата на Митрополията във Варна ще бъде поставен портретът на дядо Кирил и книга за съболезнования, а на всеки кръгъл час във Варна ще звучи траурен камбанен звън. Вчера Епархийският съвет реши поклонението пред тялото на Негово високо преосвещенство да е утре от 8.00 часа в катедралния храм "Свето Успение Богородично" в морската столица. Час по-късно ще бъде отслужена и Света литургия.