Роботът "Кюриосити" /Curiosity/ доказа, че планетата Марс е имала "обитаема" околна среда, но Американската космическа агенция /НАСА/ иска да направи още една крачка и да намери следи от евентуален минал живот.

Това е заявената цел на новата й мисия, която ще се реализира през 2020 година. Подготовката е започнала.

"Ние имахме два фундаментални въпроса: първият беше да разберем дали Марс е бил подходящ за съществуването на форма на живот; вторият – да узнаем дали наистина е имало живот на Марс", припомни на пресконференция Джон Грюнсфелд, ръководителят на научния отдел на НАСА.

"Кюриосити" отговори на първия въпрос. Ние знаем, че Марс е имал подходяща за обитаване среда. Сега трябва да отговорим на втория въпрос и проектът Марс 2020 е този следващ етап" с отговора на въпроса "дали можем да открием следи от евентуален минал живот", добави той.

Анализите на скалните породи, направени от "Кюриосити", който кацна на Марс през август 2012 година, ни дават доказателството, че необходимите за живот условия са съществували едновременно на Марс преди няколко милиарда години. Но на този етап нищо не ни позволява да твърдим, че микроорганизми наистина са успели да се развият на Червената планета.

"Не знаем дали е имало живот на Марс, но искаме да потърсим следи от живот, който може би е съществувал там", подчерта и Джак Мюстър, професорът по геология, който е провел изследванията с цел да се уточнят задачите на "Марс 2020".

Понеже инструментите на "Кюриосити" не са в състояние да открият следи от живот, учените от НАСА бързо се насочиха към следващия етап от проекта. "Марс 2020" ще бъде логично продължение на днешните изследвания на Червената планета.

Новият апарат, който трябва да бъде изпратен след седем години, ще има същото шаси с шест колела, каквото има "Кюриосити". Това ще намали разходите по изготвянето на апарата, но изследователските и другите инструменти върху шасито ще бъдат много по-сложни.

Бюджет 1, 5 млрд. евро

НАСА ще започне подбор на вида на апаратурата, която ще бъде качена върху шасито. Сигурно е, че американската космическа агенция ще изпрати много прецизни оптични инструменти, например микроскоп, който в комбинация с други технологии ще позволи да се изберат точно особено интересни проби, да бъдат анализирани и съхранени в малка капсула.

Ако бъдат събрани сериозни признаци за минал живот следващата мисия ще върне капсулата на Земята. Как точно ще стане връщането на капсулата, която може да побере до 31 проби, е въпрос на бъдещето.

От края на януари екип от 19 учени изготвя доклад от над 150 страници, в който са очертани параметрите на бъдещата мисия.

Освен търсенето на възможни признаци на живот и вземането на проби, мисията ще изпробва и някои полезни технологии за бъдещото изследване на Червената планета от хората. САЩ искат да изпратят хора на Марс в рамките на следващите 20 години.

Мисията "Марс 2020" е с бюджет от около 1.5 млрд. долара, към които трябва да се добавят и разходите за пътуването, съобщиха учените.

Следващата мисия на НАСА до Марс е насрочена за ноември. Ще бъде изпратена сонда, която ще проучва ефектите от слънчевите изригвания.

Европейската космическа агенция, от своя страна, изпраща на Марс космическия робот ЕкзоМарс /ExoMars /. Това трябва да стане през 2018 година.