С 39% са нараснали случаите на контролиран вот на последните избори спрямо 2011 г., се казва в доклада от наблюдението на вота на 12 май т.г. , изготвен от Асоциация "Прозрачност без граници" и оповестен днес на брифинг от изпълнителния директор на организацията Калин Славов.

Преди него анализът е бил предоставен за обсъждане на представители на политически партии, НПО-та - част от коалицията за наблюдение на изборите и пред експерти. Анализаторите отчитат също, че най-слабото звено в изборната администрация са секционните избирателни комисии, които бяха обучени в последния момент и не разполагаха с необходимия капацитет да прилагат закона, подчерта Калин Славов.

А МВР и Прокуратурата стартираха със закъснение работата по сигнали на гражданите за нарушаване на изборните им права. Висок е и процентът на отказите за образуване на досъдебни производства по сигналите за престъпления срещу политическите права на хората. Към Договора за свободни, честни и демократични избори се присъединиха по-малко от половината регистрирани за участие партии и коалиции, а реални действия по изпълнение на ангажиментите в него предприеха едва 5 партии или 22.7% от тях.

Сред другите отчетени от асоциацията негативи за ролята на партиите в предизборната кампания са: системното провеждане на негативни кампании срещу другите кандидати, скритата реклама и "купуването" на избирателна подкрепа чрез благотворителност. При медиите се оказва, че не се спазва изискването за публикуването на договорите с кандидатите в предизборната кампания, както и изискването за публичност на условията и цените за отразяване на предизборните изяви.

Докладът на "Прозрачност без граници" завършва с предложения за законодателни промени. Първата от тях е за съставяне и поддържане на точни и коректни избирателни списъци, второто- за облекчаване на изискванията за регистрация и участие в изборния процес, както и за осигуряване на справедлив и равен достъп до медиите, регламентиране на нови правомощия на изборната администрация, разширяване на предложението за модела на регионалните преброителни центрове и др.