Депутатите няма да кадруват в държавните структури на местно и регионално ниво, но това не значи, че ще се размине без персонални промени, каза на пресконференция народният представител от Коалиция за България Добрин Данев. Според него добрите експерти няма защо да се притесняват, но назначенията от типа калинки със сигурност ще отпаднат по естествен път.
И Данев, и колежката му Екатерина Заякова заявиха, че нямат проблеми да работят съвместно с останалите русенски депутати, дори с тези от ГЕРБ, когато става дума за развитието на Русе. Довършването на Спортната зала например бил първият важен проект, по който народните представители имали консенсус. Данев дори намекна, че скоро може да се очаква резултат, но предпочете на този етап да запази мълчание за подробностите.
Двамата депутати коментираха още първите законодателни инициативи, чиято цел е да облекчат живота на най-уязвимите групи в обществото. Те признаха, че под натиска на протестите се работи трудно, но от друга страна, виждат в тях катализатор за инициативите на кабинета и парламента. Данев предупреди, че оттук нататък, който и да управлява, улицата ще му диша във врата.
Заякова и Данев се надяват ГЕРБ да влязат в пленарната зала, или поне тези, за които се говори, че ще се отлюспят, за да има истинска опозиция и кворумът да не виси всеки ден на косъм според настроението в „Атака“. Категорични са обаче, че БСП и ГЕРБ не водят преговори за сближаване.
По повод на кандидатурата на Румяна Тодорова за шеф на НЗОК Екатерина Заякова каза, че не вижда защо обществото отрича възможността партиен кандидат да има високи експертни качества. Тодорова е само една от възможностите, предстои изслушване на всички номинирани, каза тя. А колегата й Добрин Данев коментира, че споделя  виждането на медиците, че сега е моментът да се създаде конкуренция на Здравната каса, да заработи електронната здравна карта, тъй като тя ще сведе до минимум злоупотребите.
Според Екатерина Заякова, член на правната комисия на парламента, тези, които лансират идеята за Велико народно събрание, нямат основания. Това означава да изберем 420 народни представители, а се говори са намаляване на броя на сегашните 240 депутати, каза тя. В БСП смятали, че промените в Изборния кодекс трябва да се обмислят много добре, за да не се получи ново недоносче. Най-добре било да се направи изцяло нов кодекс, който да бъде съгласуван с Венецианската комисия. Това щяло да отнеме около 6 месеца. Заякова обаче се надява консултациите с гражданите да приключат до края на месеца, а през есента да се гледа проект на първо четене.