Проведохме среща с премиера Орешарски по въпросите за "Южен поток". Това е проект, който е най-големият в Европа като инвестиционен проект.

Това каза изпълнителният директор на руската газова компания "Газпром" Алексей Милер след срещата си с премиера Пламен Орешарски.

Проект, който има огромно значение за диверсификацията на доставките на природен газ от Русия за България. На срещата бяха обсъдени въпросите, свързани с реализацията на проекта, резултатите от които са постигнати днес по този проект. Бяха обсъдени онези крачки, които трябва да се предприемат в най-скоро време, заяви Милер.

Отбелязахме, че проектът сега се реализира с известно закъснение. Безспорно нямаме никакви съмнения за това, че първият газ по тръбата ще пристигне в България през декември 2015 г. Ние се намираме днес на етапа за подготовка за начало на строителството. Инвестициите, които ние влагаме в България са 3,1 млрд. евро. В максимална степен в дейностите по прокарването на тръбопровода през територията на България ще бъдат привлечени български компании.

Наясно сме днес, че за финансирането на дейностите, които се извършват на българския участък на газопровода няма да има никакви проблеми, подчерта Милер. Той заяви, че руската страна е готова да финансира в пълен обем дейностите, които ще се извършват на този сектор от газопровода. "Ще се предостави в пълен обем финансирането от 3,1 млрд. евро. Средствата ще бъдат връщани за сметка на транзитните такси, таксите за пренос на газ по време на експлоатацията на газопровода", категоричен е Милер.

И българската страна сега не поема никакви рискове, свързани с финансирането на строителството на "Южен поток" на територията на страната. Разговорите с премиера преминаха в конструктивна работна атмосфера. Напълно сме уверени, че сроковете, които са набелязани за начало на строителството, ще бъдат спазени", заяви още Милер.