Невинен съм, това е истината. Не смятам, че зад обвиненията трябва да търсим резултат, който желаят. Съдът преценява дали едно лице е виновно или не. Това каза пред Нова телевизия зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Той подчерта, че "за първото обвинение, свързано с неупражнен контрол спрямо подчинени служители, към момента няма доказана вина за всички твърдения и обвиненията към шефове на дирекции". Цветанов подчерта, че според него, обвиненията са "опит за дискредитиране на мен и ПП ГЕРБ". "Във времето всичко ще бъде на мястото си, защото съм невинен. Ако се стигне до съда, то той ще се произнесе", каза Цветанов.

За второто обвинение срещу него, което предстои да бъде повдигнато на 10 юли, Цветанов посочи, че "в момента има съдебен процес и всички обвинения спрямо Орлин Тодоров (бившият директор на РЗБОП-Велико Търново- бел. ред.) са заради СРС, които са прилагани и разписани от мен". Цветанов бил подписал разрешение за СРС на по-късен етап, стана ясно от думите му.

"Не е сериозно, че съм възпрепятствал подобно разследване. СРС е един технически способ, а има много оперативни способи, които може да се ползват. От момента, в който е станал шеф на БОП в Търново, съм се запознал тогава с него", уточни Цветанов. За чадър над Тодоров заради познанството му със Станимир Флоров, Цветанов каза, че Флоров познава Тодоров от момента, в който Тодоров е станал шеф на БОП. "Тези твърдения са неоснователни", посочи Цветанов.

За предстоящото повдигане на второто обвинение срещу него, Цветанов заяви, че "следователите са тези, които трябва да доказват това си твърдение, а не аз да доказвам обратното". "Прокуратурата трябва да доказва твърденията си и това, което е повдигнала като обвинение", подчерта Цветанов.

За думите на Пеевски срещу Цветанов от парламентарната трибуна, Цветанов каза, че прокуратурата много системно и стриктно спазва указанията, дадени от парламентарната трибуна. Пеевски има влияние върху прокуратурата, определено. Това, което съм казал и казвам за хората е на базата на впечатленията, които имам и това, което съм чувал за тях. За Цацаров мога да кажа, че той се водеше с безупречна репутация и днес като се върна назад и трябва да потвърдя тези си думи, сигурно ще го направя по същия начин. В компанията на Пеевски трябва да бъде и прокуратурата, няма как да бъде по друг начин. Има много други интереси, които могат да се координират в тези интереси, политическа класа, организирана престъпност. Всички усилия от правоохранителната система, признанието от ЕК е точно заслуга на добре свършена работа, но в момента мафията е много по-силна, подчерта Цветанов.

Попитан защо сега му пречи Пеевски, а преди не, Цветанов каза, че не може да обясни. "И до ден днешен не мога да си дам отговор на този въпрос. Има нещо интересно за всички, които имат интерес и към службите, и реформите в сектора за сигурност, защото за първи път ДПС има свой министър в лицето на Цветлин Йовчев. Писанчев, например извади за 4 дни допуск за класифицирана информация. А този, който може да възложи подобен допуск е премиерът и председателят на НС, а те такива правомощия не са възложили", коментира Цветанов.

За случая с Гергана Червенкова, заплашена от екстрадиция в САЩ, Цветанов каза, че това е разследване на ДЕА. "Извинявам се ако по някакъв начин се е възприело, че моето изказване е допринесло за тази реализация. Съдът ще прецени дали доказателствата са достатъчни. ГЕРБ ще се опита да помогне на Гергана с каквото е възможно, разбира се", каза още Цветанов.

По отношение на протестите, Цветанов каза, че няма как да организираш за часове 20 000 души, "които излязоха в първия петък заради взетото решение на НС за избора на Делян Пеевски. "Тези протести са изключително справедливи, защото е недопустимо така да се управлява държавата с тези кадрови решения", заяви Цветанов.

Цветанов коментира и предстоящия нов политически проект, който отцепилите се от ГЕРБ имат намерение да създават. "В ГЕРБ членуват над 70 000 реални членове и в последните 3-4 месеца имаме над 4000 нови членове", каза Цветанов. Той пожела успех на отцепниците от ГЕРБ, които ще създават нов политически проект. "Няма да има вълна на напускащи от ГЕРБ, убеден съм", заяви Цветанов.

Зад новия политически проект няма как да не стои Бареков, защото той също каза, че ще прави нов политически проект, допълни Цветанов. Той прескочи към темата за изборите във Варна, като заяви, че изборът за кмет във Варна е бил изключително важен. "Въпреки ниската избирателна активност, беше достатъчна подкрепата за Портних", каза Цветанов.