Незаконният наркотик кетамин може да се окаже новото „вълнуващо“ и „драматично“ лечение при депресия, твърдят британски учени, предаде Би Би Си.
Пациенти, които са се борили с неизлечима депресия в продължение на десетилетия, са се сбогували със симптомите и то само часове след приема на малка доза от наркотика.

Тестовете, извършени върху малка група от 28 души, показват, че ползите от кетамина действат в продължение на месеци.
Експертите твърдят, че откритието отваря цяла нова ниша за изследвания.

Депресията е често срещано заболяване, което засяга един на всеки десет човека в даден период от живота.

Антидепресантите – като прозак, и поведенческите терапии помагат при някои пациенти, но значителна част остава устойчива на всякакъв вид лечение.
Изследването е било направено от екип от учени от Оксфорд, които дали кетамин на пациентите в шест различни ситуации.

Осем от тях показали значително подобрение, а при четири ефектът бил толкова значителен, че казали „Сбогом“ на диагнозата депресия т.е. смятат се за излекувани.

"След терапията беше вълнуващо да видим ефекта при някои от пациентите. Казваха: „Ето така мислех преди заболяването“, а роднините им споделиха, че виждат отново истинската същност на своите близки“, казва д-р Рупърт Макшайн – един от авторите на изследването.

Той заяви, че в изследването са участвали пациенти, които са живели с депресия повече от 20 години.
Проблемът с терапията с кетамин е времето, за което действа.

При някои хора положителният ефект трае няколко дни, при други месеци, но са наложителни след това допълнителни дози от медикамента.
Лечението има и странични ефекти – в един от случаите е имало нарушение на захранването на мозъка с кръв.

"Откритието е вълнуващо, но все още не сме достигнали до този етап, че да кажем, че това може да е рутинна терапия за лечение на депресията. Не става въпрос да заменим прозак“, пояснява още д-р Макшайн.