Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на писмото на разочарованите членовете на Изпълнителната комисия на партията, депутати, бивши министри, областни и общински координатори и им пожела успех при създаването на новия им политически проект.

"Пожелавам успех на новата формация. Въпреки че направих опити да намеря консенсус в партията, явно желанието да работят самостоятелно и да реализират знанията и уменията си е по-силно. Така че единственото, което мога да им пожелая, е успех.

Членуването и напускането на една партия е доброволен акт. Напомням само, че партия ГЕРБ съм я създал аз и структурите, за които говорят в декларацията, не могат да бъдат управлявани от Цветанов или някои друг, освен от мен. Не приемам някой да се чувства като крепостен селянин в партията, затова когато човек не се чувства удовлетворен, е свободен да тръгне по нов път", заявява Борисов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

"На няколкото срещи, които имах с колегите, категорично заявих, че няма нещо или някой в партията или извън нея, от които да се чувствам зависим. Затова и днес не приемам да бъда изнудван през медиите с подобен род декларации. Заявил съм воля за комуникация на няколкото срещи, които проведохме с тях. Тогава заявих и своята позиция, затова и считам този техен акт за прибързан. Още веднъж им пожелавам успех", заключва Борисов.

По-рано днес в официално писмо на членовете на Изпълнителната комисия, включително депутати от 41 и 42 НС, подписано от областни и общински координатори, както и от министри в кабинета на Бойко Борисов те заявиха, че прекратяват членството си в ГЕРБ и започват нов политически проект. В писмото си те казаха: "Партията беше използвана като ракета–носител за заемане на постове и облагодетелстване от властта. Стигна се до там, човек с повдигнати обвинения за сериозни престъпления, да продължава да бъде заместник–председател на ПП ГЕРБ и по този начин да се представя като мерило за почтеност. Идеята ГЕРБ беше приватизирана, а ПП ГЕРБ няма нищо общо с партията, която беше създадена на 03.12.2006. Днес тя отблъсква с арогантността и неадекватното си поведение, с ширещата се посредственост, с липсата на демократичност".

Сред подписалите се са: Иван Петров, Павел Димитров, Недялко Недялков, Константин Хаджигаев, Емил Димитров, които още преди парламентарните избори съобщиха, че в ГЕРБ е създадена милиционерска структура, начело с Цветан Цветанов. Тя контролира "черни" каси и разполага дори с група за мокри поръчки.