- Г-н Кънев, имате ли усещане за сянката на големия лидер, какъвто е Иван Костов?
- Иван Костов отсъстваше през последните 2-3 седмици от страната, а и чисто оперативно той не участва в работата на партията. Естествено, че е трудно да се излезе от сянката на човека, създал ДСБ, но аз съм спокоен, че ще се справим.
- Не мислите ли, че присъствието на толкова разнообразни и добре познати политици в Реформаторския блок, разговори за който водите с Движение България на гражданите и „Зелените“ например, би могло да разочарова твърдите привърженици на ДСБ?
- Лично аз смятам, че мога да убедя хората в Демократи за силна България, че партията на Меглена Кунева се създаде върху много принципни основи по въпроса за реформа в съдебната система и никога не се е колебала. Личността на Йонко Грозев например за мен е важна. Това е колега, на когото познавам добре целия професионален и обществен живот. Той е важен гарант, че намеренията на хората в тяхната партия за промени в съдебната система са твърди. По този много важен въпрос с „България на гражданите“ нямаме различия.
По отношение на „Зелените“ аз винаги съм се стремил към коалиция или сътрудничество с тях. Познавам партията, хората, програмата и борбите им. Имаме разлики, но приликите са много повече - отново по темата за правосъдието и вътрешния ред, реформата в администрацията, по важните икономически въпроси като промяна в здравеопазването, пенсионната и социалната система и трудовата политика. Естествено всяка зелена партия предвижда повече ограничения върху предприемачеството за сметка на природата, отколкото една дясна партия. Ние пък не сме крайно десни, както и те не са екотерористи, както ги нарекоха. ДСБ винаги е търсела баланса. Вярвам, че имаме общо виждане за обществения интерес и в нашата партия няма нито един от тези хора, които са бетонирали Черноморието, които са рушили планината, които са монополизирали курортите. Миналия август бяхме заедно на протест срещу опитите да се превземе Витоша и на практика позициите ни бяха едни и същи - достъп на хората до националното ни богатство.
- С Касим Дал как се разбирате?
- Не бих искал да водим разговора с имената на Радан Кънев, Меглена Кунева, Касим Дал и т.н. Аз съм сравнително нов в политиката, но зная, че българската политика изхабява толкова бързо имената, че след шест месеца няма да се учудя да попитат „вие какво правите с Радан Кънев“. Аз вярвам искрено, че Корман Исмаилов е истински лидер на партията „Свобода и достойнство“ и той е човекът, с когото преговаряме. Той е модерното лице на опита да се работи с етническите общности в България. Искам да отбележа, че аз правих кампания във Варна и това е един смесен регион. Освен това като зам.-председател на ДСБ четири години отговарях за целия Североизточен район - Силистра, Търговище, Шумен, Варна, и имах много добър поглед над това как партия „Свобода и достойнство“ прави кампанията си. Те се разграничават от модела на ДПС, опитваха се да получат истинско доверие от хората и се бориха с жестока машина. Когато водим разговори с тях, изпитвам голямо уважение към техните 40-50 000 избиратели от турски и ромски произход, които излязоха на изборите и пуснаха бюлетина с ясното съзнание, че в секциите ги знаят кои са и рискуват да бъдат отстранени от общността си, да бъдат сочени с пръст, да се затрудни бизнесът им. Вярвам, че ние ще можем да изградим доверие помежду си в голямото историческо усилие да разбием политическия модел на етническия монопол. Това е много по-важно, отколкото да гледаме в миналото на Касим Дал. Политиците идват и си отиват, но имаме наистина историческа задача, затова ще вложим всичките си усилия.
- Ако хипотетично допуснем, че в понеделник премиерът Орешарски подаде оставка, какъв е планът ви?
- Ако това наистина се случи, е ясно, че през есента, в първите дни на септември вероятно, ще имаме избори. Най-важната задача ще бъде този реформаторски блок, който в момента изграждаме въз основа на принципни позиции по важни въпроси, да се превърне в предизборен съюз, да преминем на изборна вълна и да излъчи ръководство. Целта е да се привлекат авторитетни фигури на централно ниво и по места.
- Вероятно вече сте мислили за такива хора.
- Естествено, че сме обсъждали, но все пак говорим за процес, който е само на две седмици. За мен това наистина е ключово - да покажем, че не сме някаква проста коалиция от няколко неуспешни партии от последните избори, а да се отговори на обществената енергия, която все повече увлича хора, които бяха извън политическите процеси.
Няма да преувелича, ако кажа, че в последните дни съм говорил с 15 човека, които сами са ме попитали как могат да станат членове на ДСБ, а дотогава никога не съм говорил с тях за политика. Това са хора, които са от средната класа, която беше излязла в специфична вътрешна емиграция с апатия към политиката и интерес само към бизнеса и семейството. Цялото наше поколение видя, че тези индивидуални стратегии за спасение са ограничени. В един момент те се сблъскаха с всеобщ упадък, който се дължи на мафията и корупцията. Те спират икономическото развитие и водят до подобен упадък в образованието и здравеопазването. Нашата сигурност се оказва застрашена и не можем да я съхраним поединично. Всички тези хора, които сега се активизират политически, трябва да видят себе си в този реформаторски блок, а не няколко добре познати лица от политиката.
- От думите ви лъха надежда.
- Имам голяма надежда, че се намираме в такъв момент на развитие на обществото, който отваря шансове нови хора да се включат и като политици, и като избиратели.
- Казвате, че олигархията може да бъде победена?
- Нямам никакво съмнение в това. Много общества са били в подобни тежки кризи. Америка например преживява същото в началото на 20 в. Полицията е преплетена с мафията, трафикът на алкохол е под чадъра на политиците, синдикатите също са близки с мафията. По този път са минали ирландците, италианците - все страни, които сега са проспериращи. Но за да има операция „Чисти ръце“, не са нужни политици, а прокурори. За съжаление ние нямаме здрава прокуратура. Задачата на политиците е да дадат добрия закон, добрата институция и доброто правосъдие. Когато хората питат как ще възстановим справедливостта, отговорът е в правилата. Когато гласувахме за Симеон Сакскобургготски, ние вярвахме, че той ще донесе „почтеност във всичко“. Когато избрахме Борисов, се надявахме на възмездие. Само че и двамата донесоха повече корупция след себе си, отколкото преди идването си на власт. Така че ние не трябва да лъжем хората, че ще донесем справедливост в абстрактни категории, а да им кажем какво точно предлагаме - по-добри правила и правосъдие, което да гарантира спазването им.
- Не ви ли обнадеждава работата на новия главен прокурор Сотир Цацаров?
- Много хора посрещнаха първите действия на Цацаров с надеждата, че нещо се променя. Аз не бях сред тях, тъй като съм убеден, че има структурен проблем в българската прокуратура, че нейното място в системата на властите и системите на контрол, на които тя подлежи, не допускат тя да бъде полезна за обществото. Смяната на един човек с друг не може да преодолее всичко това. Прокуратурата има нужда не от нов или още по-нов главен прокурор, а от много сериозна реформа. Ще дам един конкретен пример. Тоталната централизация на прокуратурата не дава никакъв шанс на един честен прокурор да свърши нещо, ако неговият пряк началник е нечестен. За съжаление много от тези началници са точно такива. Тези операции „Чисти ръце“ по света са започнали точно от отделни прокурори на ниски нива, които обаче са имали пълната самостоятелност да доведат делата си до успешен край. При нас засега това не е възможно. Трябва да им дадем въздух на тези честни прокурори, защото те съществуват.
- Как ги разпознавате?
- По делата им. Те обаче в момента са с вързани ръце. Свободата е отговорност и когато им дадем свобода и ги направим независими, тогава можем да видим кой действа в услуга на мафията и кой на правосъдието. В момента всичко е централизирано в толкова малко ръце, които са подложени на толкова голям натиск, че рано или късно започват да действат в услуга на мафията.
- Вие свободно говорите за мафията в България.
- Нямам абсолютно никакви притеснения, защото съм я виждал. Не говоря глупости, повярвайте ми.
- Тогава смятате ли, че тя ще ви позволи да направите всичко това?
- Ние като граждани и политици вече сме постигнали изолирани успехи в борбата с такива хора. Включително и факта, че Делян Пеевски днес не е шеф на ДАНС. Няма да скромнича и ще кажа, че ДСБ реагира достатъчно бързо и даде политическа легитимация на протеста. Аз съм на протеста от първата му минута. Ние сме част от тази обществена заслуга.
Винаги съм смятал себе си за консерватор, тъй като не вярвам, че ще има революционна промяна, че ще победим мафията идния месец или догодина. Възможно е обаче за 2-3 управленски мандата тя да бъде системно демонтирана от различни сектори на обществото. Там, където попадне добър министър, може да се опита да свърши работа, макар сигурно на втората година те да се опитат да го махнат. Той обаче ще е направил поне една крачка напред. Силно реформаторско присъствие в политиката за следващите 10-12 години може да доведе до такава еволюция, че ще видим как държавата се променя коренно.
- Колко е важен за вас Волен Сидеров?
- Той не е маловажен. Харесвам хората, които се забавляват и го игнорират. Дълго време аз самият бях такъв и като гражданин, и като политик. Напоследък съм доста обезпокоен, че действията на този човек срещу гражданския мир преминават определени граници, затова сигнализирахме главния прокурор и Конституционния съд за проверка на някои определени негови действия и за цялостната дейност на партията му. Такива личности убиват доверието в политиката, в представителната демокрация и всичко, което прави просперитета ни. Не мисля, че имам за какво да си говоря с него. Чел съм и съм гледал достатъчно неща от него, за да установя, че нямаме никаква обща тема.