Домати на символични цени по 1, 2, 3 стотинки за кило продаваха вчера на зеленчуковия пазар в Сливо поле. Местни производители изхвърлиха и символично премазаха на пътя около половин тон зарзават, за да покажат нагледно какво на практика се случва с родната стока. Те призоваха за спешна правителствена намеса, за да се спре масираният внос от чужбина, който подбива цените и прави произвеждания от тях зеленчук непродаваем.  Чуха се и искания за държавни субсидии, които да направят по-конкурентно местното производство. Ако не се предприемат мерки, ще блокираме в сряда Дунав мост, заканиха са протестиращите. „Тази година хвърляме домати, догодина може би гранати“, каза един от тях.
Пазарите са заринати с вносна продукция, произвеждаме по 700-800 кг домати дневно, а не можем да продадем и по 100 кг. Изкупвачите ни дават по 20 стотинки на килограм, но дори и на тази цена няма достатъчно оферти, за да пласираме стоката си, каза Стоил Ясенов. Според него себестойността на оранжерийното производство е най-малко 60-70 ст./кг.
Проверките по тържищата, които започна правителството, са закъснели, вече вкараха тирове и шлепове с евтини домати по 17-18 ст./кг. А инспекторите пак погнаха дребните производители по пазарите, никой не разследва големите вносители, обясни Красимир Моллов. Той разказа за случай със засечени тирове с цена на стоката 0 лева, за която обяснението било, че е подарък. „Кой ще подарява един тир домати“, чуди се Моллов.
Според Анелия Моллова, разходите за корен домати са около лев, а от него средно се вадят 5 килограма. Като се тегли чертата, производителите работели на загуба.
Цените на доматите се сринаха драстично през последната седмица и сега на пазарите кило може да се купи и за левче. Според търговци, резкият спад се дължи на масирана поява на полски домати, родни и вносни, които са много по-евтини и правят оранжерийното производство непродаваемо. От 20 стотинки до левче все пак разликата е значителна и производителите има защо да негодуват. За тях е нерентабилно да карат всеки ден до пазарите в Русе по десетина щайги, да харчат за транспорт и наем на тарабите. В града все още няма тържище, където 2-3 дни в седмицата те да идват за по няколко часа и да разпродадат бързо стоката си на някаква средна цена по 50-60 ст./кг. Към която на такива нива би имало голям интерес. От друга страна, големите вериги и хипермаркети предпочитат да се договарят с един голям търговец, а не с десетина дребни производители и техният пазар е затворен за тях.

Проверяват пазари и тържищаза контрабандни зеленчуци

На русенските пазари, борси и тържища няма плодове и зеленчуци, внесени контрабандно от трети страни, стана ясно от извършените от 3 юли до вчера проверки в региона по заповед на премиера Пламен Орешарски и по искане на министъра на земеделието и храните проф.Димитър Греков. Това съобщиха от Областната дирекция на храните. Целта на проверките, които ще се извършват до края на месеца, е да се защитят родните производители, които са жертва на нерегламентиран внос на плодове и зеленчуци и на финансови нарушения.