Тройна психиатрична експертиза, която ще се прави амбулаторно, а не чрез принудително настаняване в психиатрия, определи районният съд в Горна Оряховица на 76-годишната Стефанка Савова. Освидетелстването и принудителното лечение на жената бе поискано от окръжната прокуратура в Търново.

Обвинителите се усъмниха в способността на Савова да дава адекватни обяснения като свидетел по делото срещу сина  Петко Савов от Лясковец за умишлено убийство на командоса Емил Шарков. Делото вчера бе гледано при закрити врата.

Шефът на психиатрията в Церова кория ще определи лекарите, които да изготвят становището. Стефанка ще трябва да се явява на няколко срещи в 10 дни, обясни съдия Павлина Тонева. На 22 април ще бъде представена експертизата и съдът ще реши дали Стефанка да бъде принудително настанена за лечение.

“Не чувствам да съм болна. Не бих ходила доброволно в болницата. Сега съм по-спокойна. Вярвам на адвоката си, затова съм го взела. Ние сме двама с моя син - той в затвора, аз в лудницата и това е. Искат да си оправят работите. Не съм се виждала със сина си. Не знам кога ще ми позволят. Месец мина, никой не се обажда”, каза Стефанка в кулоарите на съда.

Като свидетели, че тя няма психични отклонения, се явиха нейният брат Тодор Шаранков, 2 приятелки от Лясковец, както и Петър Благинов от евангелисткия приют в Г. Оряховица. Оттам съдействали на майката на лудия убиец за столичен адвокат, който сама си плащала.

“Тя няма психични отклонения, напълно адекватно реагира. Съветваме я да сложи забрадка, а тя казва: “Нямам какво да крия, нищо не съм направила”, обясни Благинов. Ортаците на Савови в 3-етажната кооперация бяха призовани като свидетели на прокуратурата.

“Поисках да бъдат освидетелствани и двамата някъде преди 10 г. За да спре тормозът с постоянните жалби и проверки. Знаех, че Петко има оръжия, но не допусках, че ще ги използва. Не е стигал до физическа разправа, но ни е псувал и в прав текст е казвал, че ще ни избие до един. Седмица преди стрелбата го чух да се кара по телефона, предполагам с полицай.

Каза до обяд да има полиция, за да не ходят децата покрай училището. Думите ясно ги чух: “2 г. не съм излизал, още 4 няма да излизам. Само да посмеете, ще видите какво ще се случи. Ще дойдат телевизии от цяла Европа”, разказва съседът Жоро Комитов.

“И Стефана е опасна за внуците ми. Синът ми 5-6 г. не идва у нас, защото като по-малък Петко го гони с брадва”, допълва Комитов. По време на заседанието обаче никой не свидетелствал, че бабата е агресивна.

“Моята надежда беше да бъде прекратено делото поради факта, че тя не страда от тежко психическо разтройство и не представлява опасност да извърши престъпление. Не очаквах такова развитие и напълно възможно е да предприемем стъпка по обжалване на определението. Трябва да бъдат защитени законните права и интереси на една 76-годишна вдовица”, каза адвокат Виктор Костов.

През цялото време на делото следователи чакаха Стефанка пред съда. Тя отиде заедно с адвоката си в следствието за снемане на образци от подпис и извършване на графологична експертиза по разследването срещу сина й.

По късно вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви пред депутати от комисията по вътрешна сигурност в парламента, че инспекторатът на МВР ще е готов със заключението си по случая в Лясковец на 4 април.

Братът на Стефанка: Тя не е луда, и Петко не е луд, но е алчен и злобен

“Сестра ми не е луда, искат да я изкарат луда. Защо не я изкараха луда преди туй и да я сложат в лудницата и да хванат сина ? Тя е нормална и само тя си знае животът  какъв е бил”, обясни братът  Тодор Шаранков.

Мъжът си спомня, че през 2012 г. при подготовката на първата акция срещу племенника му Петко, който уби командос и рани още трима, полицаи му поискали съдействие да го убеди да предаде оръжието си.

“Казах им, че 9 г. не съм виждал Петко и не говоря с него, защото знам, че не възприема. Причината е, че той е алчен за пари, злобен, но не и луд. Неговата алчност и страхът да не го вкарат в лудница го докараха дотук. Аз бях забранил на майка му да ми говори за него”, обясни Тодор.

“И двамата ги беше страх да не ги вкарат в лудницата, защото съседите от 40 г. ги гласят. Комшиите искаха да вземат цялото място, още през 1973 г. имаше дела. Аз всичко съм дал на сестра си, ако бях уйдисал на акъла на комшиите, щях да завърша като Петко. Не трябваше да се стига до такава трагедия”, просълзява се Шаранков. Според вуйчото Петко е тормозел майка си, но тя за него лоша дума не казала.