Българският медиен съюз изразява дълбокото си възмущение и остро осъжда поредното тежко посегателство срещу български журналист. Палежът на автомобила на Генка Шикерова е не само вандалски акт, който не бива да има място в една европейска правова държава, но е и опит за пряко умишлено посегателство срещу колега, доказал своята активна гражданска и професионална позиция.

Вярваме, че органите на досъдебното производство под ръководстовото на Прокуратурата на Република България ще приложат безкопромисно своите правомощия, като разкрият обективната истина, извършителите и поръчителите на извършеното престъпление. Българският съд е този, който чрез своите актове следва да направи всичко възможно за пресичането на бъдещи посегателства срещу журналисти, изявени общественици и представители на гражданското общество. Това се казва в декларация на Българския медиен съюз,  в който членува и "УТРО".

Ние, членовете на Българския медиен съюз и всички колеги, работещи в медиите от състава на БМС, изпразяваме своето съчувствие и подкрепа към Генка Шикерова и нейното семейство. В подобни моменти гилдията следва да покаже единство и категоричност в нетолерантността си към проявяваната агресия независимо от нейните форми.

Всички колеги, които ежедневно чрез своята дейност защитават демократичните ценности на нашето общество и работят в полза на обществения интерес в унисон с Професионално-етичния кодекс на българските, медии могат да разчитат на нашата подкрепа, професионална и човешка солидарност, завършва декларацията.