Понякога изкушението на среднощно хапване в горещите нощи е твърде голямо. Дори и да е с мярка и да няма чувство на тежест обаче, някои храни ни пречат да заспим. Шоколад, кетчуп, люти храни... Всички те работят срещу добрия сън. Други действат точно обратното – помагат ни да заспим.

Черешите са първи сред тях. Леки и приятни, независимо дали са пресни или изсушени, те са сред малкото храни, съдържащи мелатонин – съединението, контролиращо биологичния часовник на тялото и регулиращо съня. Те не само няма да навредят на добрия сън, но и ще го подсилят.

Бананите също биха помогнали, но по друг начин. Калият и магнезият са естествени мускулни релаксанти и присъстват щедро в банановите плодове. В тях се съдържа и L-триптофан, който е прекурсор на мелатонина.

Препечените филийки също са добри за съня, ако са без масло или маргарин. Малкото мазнини в една-две са пренебрежителни и няма да създадат неудобства, докато въглехидратите ще отключат висока доза инсулин, който ще ускори заспиването чрез освобождаване на умерени дози серотонин.

Овесените ядки имат сходно действие с препечените филии – повишават кръвната захар, усилвайки секрецията на триптофан и инсулин. Овесените ядки са богати и на мелатонин, който често се взима в лекарствена форма при безсъние.

Клишето в жанра – топлото мляко, не е мит. То също е богато на L-триптофан, но е най-подходящо да се приема с лъжичка мед. Но само една! Повечкото захар може да бъде твърде стимулираща, за да се заспи нормално. Малките количества обаче влияят понижаващо на синтезата на орексин – наскоро открит невротрансмитер, който се свързва с бдителността.

Към каквото и да се прибягва, вземете го... на тъмно. Избягвайте да включвате светлини, препоръчително е да изчакате очите ви да привикнат с тъмнината. Секрецията на мелатонин зависи от интензитета на възприеманата от очите светлина. Ако се облъчите с ярка светлина, има голяма вероятност да нарушите цикъла на съня си, понеже организмът е решил, че вече е светло и трябва да се събужда.