Доставчиците на интернет услуги няма да могат вече да блокират или забавят интернет услуги, предоставяни от техните конкуренти, гласят предложенията за промени в законодателството, които трябва да бъдат гласувани от Европейския парламент на 3 април.

Депутатите ще гласуват и премахването от 15 декември 2015 година на "таксите за роуминг", които създават допълнителни разходи за използване на мобилен телефон в друга страна от ЕС.

Парламентарната комисия за промишленост, изследвания и енергетика предложи нови строги правила, благодарение на които телекомуникационните компании вече няма да могат да блокират или влошават интернет трафик за услуги и приложения на техни конкуренти. През 2012 г., например, BEREC (Органът на европейските регулатори на електронните съобщения) съобщи за интернет доставчици, които са забавили или блокирали достъпа до услуги като "Skype" (използван за провеждането на телефонни разговори по интернет).

Част от предложените промени в законодателството включват забрана на таксите за роуминг (за разговори, текстови съобщения и мобилен интернет) в рамките на ЕС от 15 декември 2015 г. Предвиждат се и мерки, улесняващи търговията и отдаването под наем на права за използване на части от радиочестотния спектър, които са част от необходимите условия за осигуряването на по-бърз мобилен интернет.

Очаква се членовете на ЕП да одобрят нови правила, които да дадат възможност на фирмите, гражданите и публичните власти, желаещи да сключват трансгранични сделки, да кандидатстват за университет или да сключват брак онлайн, да получат достъп до лесни и сигурни начини да се подписват и да сертифицират документи. Този законопроект изисква от страните от ЕС да признават и приемат електронните системи за идентификация на другите държави членки. Правилата вече бяха съгласувани с гръцкото председателство на Съвета и ще бъдат подложени на отделно гласуване.