При един от методите, използван в около половината от опложданията ин витро, леко се увеличават шансовете да се роди дете, което е възможно да има умствена изостаналост, разкрива международно проучване, публикувано във вторник в САЩ.

Според социологическо изследване зясягащо извадка от 2,5 милиона деца, родени в Швеция между 1982 г. и 2007 г., изследователите, базирани в Обединеното кралство и Съединените щати са проучили специално 30 959 от тези деца, родени след ин витро оплождане.

Това се уточнява в изследването, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация /Journal of the American Medical Association/.

В сравнение с другите деца, тези "бебета в епруветка" не показват по-голяма вероятност да развият аутизъм, но рискът от умствена изостаналост е бил по-висок с 18%.

Все пак, това увеличение не се проявява, ако изследователите вземат под внимание проблемите свързани с многоплодната бременност. Многоплодната бременност се среща често при оплождане по метода ин витро.

След това изследователите са сравнили шест различни метода на изкуствено оплождане, използвани в Швеция, както и използване на замразени ембриони.

Сред тях, методът ICSI, който е директно микроинжектиране на сперматозоиди в яйцеклетката, използван в около половината от опложданията ин витро и по-специално препоръчван при случаи на мъжки стерилитет, се оказва с най-много възможности да доведе до проблеми.

Децата, родени след тази процедура, са с 51% по-голяма вероятност да се развиват с умствена изостаналост, в сравнение с тези, родени след други ин витро процедури. Случаите на умствена изостаналост са между 62 и 93 на 100 хиляди.

"Чрез изучаване поотделно на различните методи, използвани за ин витро, стигнахме до заключението, че традиционното ин витро е по-безопасно", каза Свен Сандин от Института по психиатрия към Кралския колеж в Лондон, съавтор на изследването.

"Но методът ин витро, наричан ICSI, включващ /.../ е свързан с повишен риск от прояви на умствена изостаналост и аутизъм при децата", казва той.

"Броят на децата, родени след изкуствено оплождане, ще продължи да расте и все още има много да снаучаваме за неговите дългосрочни последици. Разбирането и премахването дори на малкия риск от развитие на психични проблеми е важна цел", заключава Марсел Седарс от Калифорнийския университет в Сан Франциско.