С настъпването на пролетта се пробужда не само природата, но и човешкото желание за забавление, за пътувания и откриване на нови усещания.
Април е месецът на фестивалите и празниците, на радостта и сближаването между хората. Ето защо ви предлагаме 10 събития по света, които не са за изпускане.

1. Канамара Мацури (6 април)
Буквално това означава "Фестивал на железния фалос". Този празник в Кавазаки, Япония почита, както се досещате, мъжките гениталии и плодовитост. Легендата разказва, че през XVII в. проститутките се  молели за защита в светилището Канамара в Кавазаки. Кулминацията на фестивала включва внасяне на олтар във формата на пенис в светилището. След олтара върви парад от мъже и жени, всички облечени в дамски кимона и носещи дървени фалоси. Почти всичко на този фестивал е във формата на фалос, от шапките до сладкишите.

2. Коачела (от 11 до 13 април и от 18 до 20 април)
Тридневният фестивал на музиката и изкуството стартира през 1999 г. в едно от най-горещите места в САЩ – Индио, град в пустинята Колорадо, източно от Палм Спрингс, Калифорния, където температурите през август достига до 32 градуса по Целзий. Фестивалът е създаден, след като "Пърл Джем" прави концерт в Индио, на който идват 25 хил. души, което доказва, че феновете биха пътували до най-неблагоприятните места, за да се насладят на хубава музика.

3. Водният фестивал Сонгкран (от 13 до 15 април)
Познат още като най-голямата водна битка в света, Сонгкран отбелязва Лунната нова година в Тайланд. Изображения и статуи на Буда се обливат с вода, а децата дават вода от шепите си на по-възрастните, като знак на уважение. Фестивалът оживява по улиците, където хората хвърлят балони с вода, стреля с водни пистолети и се пръскат с маркучи. Едно от най-добрите места за празнуване на Сонгкран е в Чианг Мей, където рововете на града събират много вода.

4. Бискет Джатра (от 10 до 19 април)
Непалската Нова година се празнува с особен апломб в град Бактапур в долината Катманду. Легендата разказва, че началото на фестивала е положено от  крал Джагаджоти Мала през XVII  в. Празникът трае девет дни и започва четири дни преди Нова година. Мъже носят огромна колесница  с изображение на индуисткия бог Брахма в шествие, което приключва с масово дърпане на въже между отбори от жители на източните и западните райони на града. 25-метров прът във формата на фалос се издига и, когато падне в деня на Нова година, официално отбелязва настъпването на новата година, която през 2014 г. се пада на 14 април.

5. Пасха (15 април)
Този празник отбелязва освобождението на евреите в древен Египет, което се смята, че е дошло около 1300 г. пр.н.е. и е един от най-почитаните празници от евреите по света. В Израел празника се чества особено тържествено със свещеническа благословия на западната стена на Йерусалим, най-святото място за молитва в юдаизма.

6. Разпети петък (18 април)
Този християнски празник, който отбелязва разпването на Исус се пада в петък преди Великден и бележи края на Страстната седмица. В Сицилия и южна Италия, където по-голямата част от населението са набожни римокатолици, се организират шествия. Една от най-старите процесии се прави в Трапани, малко градче на западното крайбрежие на Сицилия. Наречено "Тайните на Трапани", шествието показва сцени от живота, страданията и смъртта на Исус и се прави на всеки Разпети петък в последните 400 години.

7. Великден (20 април)
Най-важният християнски празник, на който се чества възкръсването на Исус Христос. Денят е утвърден като празничен ден през II век. Великден днес се празнува обикновено с празнични литургии и религиозни шествия.

8. Джаз фестивалът в Ню Орлиънс (от 25 април до 4 май)
През 2014 г. джаз фестивалът ще празнува своята 45-годишнина, както и тясната връзка на града с музиката, културата и историята. Стотици занаятчии и художници ще демонстрират и продава своите произведения – от ръчно изработени акордеони до африкански бижута. Музиката обаче е най-голямата причина да посетите този фестивал. Тук преди време са участвали най-добрите музиканти, като Арета Франклин, Ела Фицджералд и Майлс Дейвис.

9. Кьонингсдаг (26 април)
Един от най-популярните национални празници в Холандия, Денят на Краля отбелязва рождения ден на крал Вилем-Александър. За първи път празникът се чества през 1885 г. за рождения ден на принцеса Вилхелмина, като традицията продължава и когато тя става кралица, се чества Денят на Кралицата. Холандците отбелязва денят, носейки оранжеви ленти и дрехи (националният цвят) и с паради.

10 Нощта на вещиците (30 април)
Нощта на вещиците се чества в цяла Централна и Северна Европа, но е особено обичана в Германия. В германския фолклор 30 април е денят, когато вещиците празнуват настъпването на пролетта с танци и огньове на планината Брокен, на 5 км от град Ширке.