15-ият рожден ден на първия в България дамски Лайънс клуб - русенския „Сексагинта Приста“, премина под знака на поредната благотворителна акция. Когато в една от най-горещите вечери на юни неотдавна дамите се събраха на терасата на заведение, от височината на което се виждаше почти целият град, те изглеждаха точно като за празничен купон - стилни тоалети, дискретен, но ефектен грим, цветя в косите. Множество гости ги поздравяваха, а официални честитки бяха изпратени до клуба-юбиляр и от други градове и дори от чужбина. Сред гостите за 15-годишнината от чартирането на Лайънс Сексагинта Приста бе и дистрикт гуверньорът Екатерина Игнатова, която беше донесла куп поздравления от близки и далечни приятели на дамите, но също и куп отличия за русенките, дейността на които се оценява високо в страната и зад граница.
Обикновено на подобни юбилейни тържества изобилстват дълги празнични речи и пространни отчети, от които в един момент повява лека досада. В този случай обаче президентът на клуба д-р Теодора Константинова беше пределно лаконична. И очевидно нямаше нужда от много думи, тъй като за хората, събрани на празненството, работата и благотворителните инициативи на Лайънс-дамите е достатъчно изразителна и не се нуждае от множество изречения. А и при нас по принцип не се говори много - по-разумно е да действаме, защото точно това носи полза за хората и то представлява най-красноречивата ни визитка, обясни д-р Константинова малко след тържеството. Тя е първият президент на новоучредения през 1998 г. дамски Лайънс клуб, ръководи го два мандата, а тази година предаде огърлицата - символ на президентската позиция, която известната русенска лекарка и общественичка заемаше за трети път - на своята следовница Даниела Владова. На поста са били в различно време именити русенски дами като Пепка Русинова, д-р Цветанка Доганова, д-р Хергелджиева, д-р Албена Ангелова, Гита Илиева, Кремена Попова, Диана Пеева, Пепи Стоукс...
За мен работата с Лайънс приоритетите е напълно естествена, казва д-р Константинова. Свикнала съм да подавам ръка, възпитана съм в дух на благотворителност от малка, тя е в традициите на двете фамилии в моето родословно дърво, признава русенката. Била съм свидетелка на много жестове на човечност и добрина, които са правили и моите баби и дядовци, и родителите ми, казва тя, като припомня, че и професията й на акушер-гинеколог също е пряко свързана с човечността и човешките ценности. Днес правенето на добро е принцип в нейното семейство. Затова е естествено да бъде учредител на дамския Лайънс клуб, съпругът й е учредител на мъжкия клуб, а дъщеря й е била сред първите в детския Лео клуб.
Не са една и две благотворителните акции, с които хората асоциират дейността на дамския Лайънс клуб „Сексагинта Приста“. Хубави спомени за щедростта и топлотата се пазят от несретните деца, които се отглеждат в дома в Стърмен - с поводи и без поводи дамите от клуба са ги посещавали, като са им осигурявали хранителни продукти, плодове, дрехи, спално бельо, а от миналата година няколко от Лайънс русенките са кръстници на деца от дома. Със съдействието на Лайънс Сексагинта Приста на тези деца са правени операции, от които малките се нуждаят. Няколко кувьоза за неонатологичното отделение в Русе /3 от тях с подкрепата на Лайънс клуб от германския град Келкхайм/, аудиометричният апарат за диагностика на вродена глухота, подарен на дом „Майка и дете“, безплатните очни прегледи за възрастни инвалиди са сред осъществените добри намерения на дамите от клуба, за които са им признателни стотици русенци. В момента се върви към приключването на друг проект - „Приключенска станция за игра“, за деца с увреждания. На благотворителен коледен бал Лайънс клубовете, в това число и активните дами, са събрали средства, с които са закупени специални съоръжения за игра за деца с проблеми, които до средата на юли ще бъдат монтирани в двора на Комплекса за социални услуги за деца и семейства. 
Един от акцентите по време на празничната вечер беше друга важна кауза на дамите - тя е свързана с намерението им да бъде купен апарат за ранна диагностика на детската слепота. Всъщност проектът датира отпреди няколко години, но сега вече се вижда неговото осъществяване в близко бъдеще. Това ще бъде третият апарат в България, който ще помага да се установи състоянието на зрението и евентуална ретинопатия при съвсем мънички дечица - още от бебешка възраст. Изключително важно е да се прави тази ранна диагностика, особено и най-вече при недоносените бебета - всяко закъснение би могло да доведе до трайна слепота, казва д-р Теодора Константинова. По време на няколко благотворителни инициативи - томболи, търгове на картини, са събрани доста от средствата, необходими за ценната апаратура. С помощта и на Райфайзен банк, в чиято кампания за милосърдни акции клубът се включва, към събраните 16 хиляди лева са добавени още 7300 лева. Надяваме се в скоро време да набавим и останалите пари, които са нужни, за да можем да купим техниката и да решим този изключително важен за децата проблем, казва д-р Константинова.