"На днешното заседание на МС приехме доклад на МВР, свързан с дългосрочни мерки за устойчив ефект при противодействието на битовата престъпност". Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

"Обърнахме особено внимание на проблема, тъй като през изминалата година случаите на регистрирана битова престъпност са близо 120 хиляди, като имаме високо ниво на латентната престъпност, т. е голяма част от престъпленията не са регистрирани", подчерта Йовчев, според когото поради тези причини противодействието на битовата престъпност ще бъде приоритет.

Йовчев припомни, че са предприети мерки до настоящия момент. Сред тях са оперативно-издирвателната дейност, ефективната контролна среда, промяната в организацията на дейността на жандармерията и специализираните полицейски сили. "Ще разработим и по ред програми, които ще гарантират устойчиво и успешно противодействие", каза още вътрешният министър.

Йовчев съобщи, че по програмата за превенция на престъпността ще се осъществи контрол и наблюдение на рисковите групи и криминалния контингент. Предстои и разработване на програми за намаляване на риска, като в рамките на ГД "Криминална полиция" ще има структура, която ще се занимава с това.

По програмата за взаимодействие с гражданското общество е заложено привличането на нещатни сътрудници, защото това ще доведе до допълнителен ресурс за осигуряване на по-голяма сигурност. Предстои и привличане на охранителните фирми, местната власт и застрахователните компании.

МТСП също е разработило програма, която предвижда в райони с голям проблем с битовата престъпност, да бъдат назначени хора към съответната община, които ще имат спомагащи функции за противодействие.

"Програмата за интегритет на служителите в МВР предвижда основно да гарантираме това, че служителите ще бъдат съпричастни към целите на МВР, но реализирането на такава програма е изключително трудно и ще отнеме доста време", обясни Йовчев. Тази програма предвижда изграждане на правила за кариерно развитие и система за персонална оценка на служителите, която да бъде справедлива и да обхваща всички аспекти, поясни министърът. Ще бъде въведено и диференцирано заплащане. Предстои да бъде изградена и ефективна контролна среда.