Седем или повече часа сън на нощ увеличават ползите за сърцето от здравословния начин на живот.

Според голямо холандско изследване традиционните съвети относно упражнения, диета, пиене и пушене намаляват смъртните случаи от сърдечно заболяване и инсулт, но още повече човешки животи могат да бъдат спасени с достатъчен сън.

Холандските учени проследили сърдечните заболявания и инсултите при повече от 14 000 мъже и жени повече от десет години. До края на изследването около 600 души се разболели от сърдечно заболяване или инсулт, а 129 починали.

Изследователите установили, че смъртните случаи са по-малко вероятни при хора, които следват и четирите положителни препоръки за начина на живот - правене на упражнения, здравословна диета, умерено пиене на алкохол и отказ от цигарите. Спазването и на четирите препоръки намалява риска от сърдечно-съдово заболяване с 57% и с 67% риска от смърт в резултат на инсулт или сърдечно заболяване, открили учените.

Но когато към четирите препоръки за здравословен начин на живот се прибави и достатъчен сън, седем или повече часа нощем, положителните последици се разширяват, като намаляват с 65% риска от сърдечно-съдово заболяване и с 83% риска от смърт от сърдечно-съдово заболяване.

"Ако всички участниците се придържа към петте фактора за здравословен начин на живот, 36% от сърдечните заболявания и инсултите и 57% от фаталните сърдечно-съдови заболявания теоретично могат да бъдат предотвратени или отложени", казват учените от Националния институт за обществено здраве и околна среда Блитховен и университета Вагенинген.