Изпълнителното бюро на БСП на заседание вчера реши да предложи на премиера Орешарски кандидатурата на Венцислав Калчев за областен управител на Русе, съобщи депутатът Добрин Данев и допълни, че сега се очаква решението на министър-председателя.
Червените не очакват изненада - за губернатор да бъде предпочетен човекът на ДПС Айдън Юсеинов, който е директор на Професионалната гимназия по електротехника. Депутатът Ферихан Ахмедова пък отбеляза, че Движението никога не е настоявало губернаторът на Русе да бъде нейна кандидатура. Решението ще зависи от премиера, каза Ахмедова.
Номинациите за областен управител, които Областният съвет на БСП предложи в партийната централа в София бяха три: на Венцислав Калчев, на бившия общински лидер на БСП Иван Иванов и на Милена Хинкова. Към тях Изпълнителното бюро на Общинския съвет на БСП добави името на настоящия си председател Божидар Йотов, след като изборът в София се забави и се заговори за вероятност постът да бъде даден на ДПС.
Венцислав Калчев е областен лидер на БСП от юли миналата година и общински съветник втори мандат. Той е работил в печатница „Дунав прес“, в Общинска енергийна агенция-Русе, а сега оглавява Агенцията за устойчиво развитие на Русе и региона. Ако заеме поста на губернатор, ще трябва да напусне Общинския съвет, а на негово място ще влезе следващият от социалистическата листа - проф. Николай Михайлов, също с богат опит в общинските дела.