Това е мистерия, датираща от хилядолетия. Но изглежда, че най-накрая Свещения Граал е намерен и е изложен в испански музей, пише "Дейли Мейл".
Потирът от оникс е стоял в базиликата "Сан Исидоро" в град Леон, северна Испания в продължение на 1000 години, а на посетителите в местния музей е представен като чаша от 11 век на кралица Урака.

В действителност обаче "няма съмнение", че това е чашата, която е докоснала устните на Исус Христос, твърдят двама историци.
В книга, съдържаща тригодишни "научни изследвания" Маргарита Торес и Хосе Ортис дел Рио разкриват, че има убедителни доказателства, събрани от египетски свитъци, които подкрепят тяхната теория.

Съдинката, е направена между 200 г. пр.Хр. и 100 г. сл. Хр. твърдят те, а по-късно средновековният потир е бил обсипан със скъпоценни камъни.
Според два средновековни документа, написани на арабски, чашата е била открадната от Йерусалим от мюсюлмани, които след това я дали на християнската общност в Египет.

Векове по-късно, около 1050 г., потирът е изпратен като подарък на крал Фернандо I Кастилски като благодарност за помощта, която изпратил на Египет в период на глад в африканската страна.

Именно затова тя е била променена с пищна украса. Покрита със злато отвътре, с гравирани ръбове и покрита с перли, смарагди и сапфири, египетските царе преценили, че по този начин тя ще е достоен подарък за Фернандо I.

Чашата е била използвана в базиликата "Сан Исидоро", където е останала в склад, докато не е била изложена в местния музей, който отваря врати през 1950 г.
Госпожа Торес, професор по история в Университета в Леон, казва: "Единственият потир, за който може да се предположи, че е чашата на Христос,може да е само такъв, който е дошъл в Леон от Кайро. Този съд е точно такъв.

Това е едно много важно откритие, защото може да ни помогне да разгадаем много сложен пъзел. Ние вярваме, че откритието може да сложи началото на прекрасен етап от научноизследователска дейност".