Великобритания няма да налага дискриминационни мерки на пазара на труда за български граждани след 2014 г., обяви министърът по европейските въпроси Дейвид Лидингтън, който е на посещение у нас.

Българските граждани, които идват законно в Обединеното кралство, за да работят, учат и плащат данъци, са добре дошли. Всички нови правила или ограничения, които бъдат наложени за правото на социални помощи или безплатно здравеопазване, ще се правят без дискриминация, както е между останалите страни в ЕС, посочи министърът.

При срещата си с българския външен министър Кристиян Вигенин, Лидигтън потвърди, че липсата на консенсус в ЕС за определянето на "Хизбула" като терористична организация не се дължи на българската позиция, а на нежеланието на други държави.

Имаше терористично престъпление тук, в България, срещу цивилни. Доказателствата сочат към съучастничеството на "Хизбула". Смятаме, че Европа не може просто да остане безразлична към подобно терористично предизвикателство на негова територия. Ако ЕС не успее да отговори с подходящи мерки, сигурността на неговите граждани ще е още по-застрашена в бъдеще, посочи Лидигтън.