Девет автоматични хидрометеорологични станции са монтирани по поречието на Дунав от Ново село до Силистра. Всяка от тях ще отчита в реално време нивото на река Дунав, температурата на водата и въздуха, влажността на въздуха, валежите, скоростта и посоката на вятъра, слънцестоенето, атмосферното налягане, слънчевата радиация и видимост. Това е своеобразен подарък за Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, която на 2 април отбелязва 58 години от създаването си.
Всички данни ще се изписват на светлинни табла. В Русе таблото например е монтирано на централния понтон и на него ще се виждат не само показателите за Русе, а за останалите 8 пункта в българския участък на реката.
Данните ще постъпват онлайн в центъра в Русе, където се изготвят информационните бюлетини. Предстои станциите да бъдат онлайн свързани с изграждания в момента Речен информационен център БУЛРИС. Скоро такава връзка ще има и с Гражданска защита, обясни предимствата на новата придобивка изп. директор на АППД Георги Георгиев. Той подчерта, че така Гражданска защита при нужда ще може бързо да реагира при бедствия.
Модерната техника е доставена и монтирана от фирма „Ломини“. Голяма част от нея е норвежко производство, норвежки е и софтуерът, с който работи.
Проектът е на стойност около 950 хил. лева и се финансира по ОП „Транспорт“. Това е първият изцяло завършен проект на АППД по тази програма.
По ОП „Транспорт“ агенцията в момента е стартирала още 3 проекта - за доставка на специален проучвателен кораб, за GPS геодезическа мрежа по река Дунав и за 160 броя навигационни светещи плаващи знаци и за други брегови знаци. Обществените поръчки в момента обаче все още се обжалват.
Между 5 и 10 знака аварират на месец, тъй като кораби и конвои ги закачат, а понякога буквално ги отнасят. Цената на един такъв знак е 1300 лева. Новите светещи знаци струват по 3000 лева единия.
Всичките 4 проекта по транспортната програма са на обща стойност 10 млн. лева. Агенцията обаче работи и по други проекти. По ОП „Околна среда“ например ще бъде закупен нефтосъбирач и специализиран катер, а по „Административен капацитет“ ще се провеждат обучения за водачи на малки кораби, а служителите ще изучават английски и румънски език.
В момента работим върху проекти за 25 млн. лева, подчерта изп. директор Георгиев. Той е категоричен, че когато те бъдат завършени, корабоплаването по реката ще бъде подобрено и много по-безопасно.