Русенският завод на „Монтюпе“ реализира приходи от 75,6 млн. евро през 2013 година или с 12,7 млн. евро повече отколкото през предходната година. Това става ясно от консолидирания отчет на френската компания за автомобилни части. Българското поделение на групата има съществен принос за общото увеличение на продажбите с 5,2%, отчитайки ръст от 20,1% през миналата година. Само британското поделение на „Монтюпе“ има по-голям ръст - с 26,9%. В другите държави се отчита дори спад на продажбите.
Очакванията за ръста през настоящата година са още по-големи. През миналата година компанията разшири производствените си мощности в Русе с инвестиция от 20 млн. евро, а броят на работещите в завода надхвърли 700.
През януари стана ясно, че в Русе започва и производство на части и за Мерцедес. Двата големи договора с германския концерн „Даймлер“ са за проектиране и производство на цилиндрови глави, които ще се произвеждат в българския завод на групата, който според фирмата е една от най-модерните леярни в света.
Очаква се производството за германската компания да достигне 635 хил. цилиндрови глави годишно, което ще доведе до увеличаване общия обем на производство с 15%. За изпълнение на новите поръчки, броят на работещите в „Монтюпе“ ще бъде увеличен от 700 на 900.
От навлизането си в България през 2008 г. досега френската компания е инвестирала 85 млн. евро в предприятието си в Русе, което произвежда алуминиеви компоненти за двигатели за „Ауди“, БМВ, „Форд“, „Волво“ и „Пежо“. Продукцията се изнася за Великобритания, Германия, Швеция, Унгария, Румъния и Турция.
Наскоро „Монтюпе“ бе отличен за инвеститор на годината в сектор „Машиностроене“ за 2013 г.