Въпреки че лекарите в България не даваха никаква надежда за живота на Томислав Рибчев, момченцето с всeки изминал ден се подобрява и вече очаква втория си рожден ден. Чудото с мъника се случи благодарение на стотиците хора, оказали финансова помощ за лечението му.
Историята на малкия Томи започва на 21 май 2012 г., когато поема първата си глъдка въздух в АГ-комплекса на русенската болница. Броени часове след раждането му става ясно, че има остра бъбречна недостатъчност. Семейството му поема пътя към София и следват множество изследвания и интервенции в детските клиники на „Пирогов“ и „Токуда“. В издирването на решение на проблема става ясно, че в Испания има възможност за лечение и Томи заминава заедно с майка си за Иберийския полуостов.
На практика Томи израсна в болница „Грегорио Мараньон“ в Мадрид и се превърна в любимец на всички специалисти, които взеха присърце неговия случай, казва майката на юначето Велина Николова. Точно в тази болница на посещение при малките пациенти по Коледа пристига и световната футболна звезда Давид Виа. От него Томи пази топка с автограф и се надява скоро да може сам да я рита. Последният им престой в болницата продължава три месеца и половина, през които на Томи са му направени отново обстойни изследвания и оперативно му е премахната колостомията - прибрано е дебелото черво в тялото.
Резултатът от лечението до този момент е увеличаваща се функция на бъбреците, която в момента е между 30-45%, а в началото бе едва 20%. Безкрайно съм благодарна на докторите, които предприеха медикаментозното лечение, допълва още мама Велина.
В момента Томи е със стомашна сонда и му предстои да бъде захранен и тя да бъде премахната. Остава физиотерапията и, естествено, постоянни прегледи и изследвания от нефролози, хирурзи и диетолози.
Благодарение на дарителите на Томи не беше трансплантиран бъбрек, а спасиха неговите собствени органи. Вярваме, че отново ще успеем да съберем  нужните средства, за да приключим успешно лечението на Томи в Мадрид и да се завърне здрав в България, казва майката и се надява на помощ.
Дарителска сметка в лева:
PROCREDIT BANK
IBAN: BG89 PRCB 9230 1043 6470 12
BIC: PRCBBGSF
Томислав Алексеев Рибчев