"Замръзналото кралство" постави абсолютен рекорд по приходи от продажбата на билети за анимационен филм, съобщи сайтът BoxofficeMojo.com, цитиран от световните агенции.
На 30 март 2014 година постъпленията от лентата вече са надхвърлили 1,07 милиарда долара. 398,4 милиона долара от тази сума са от продажба на билетите, които бяха закупени в САЩ и Канада.
Общо "Замръзналото кралство" зае 10-о място в класацията на най-касовите филми в света за всички времена и постави рекорд за анимация.
Досега рекордът сред анимационните филми се държеше от "Играта на играчките". Лентата излезе на екран през 2010 година и донесе на създателите си 1,06 милиарда долара.
В основата на "Замръзналото кралство" е залегнала приказката на Ханс Кристиян Андерсен "Снежната кралица". Лентата е заснета от киностудията "Уолт Дисни".
Режисьори на филма са Крис Бък и Дженифър Лий, написали и сценария за филма. В екипа, разработил образа на главната героиня Елза, участва младата българка Светла Радивоева.
Филмът "Замръзналото кралство" излезе по кината в края на ноември миналата година. Лентата получи две награди "Оскар" - за най-добра анимация и за най-добра песен, а също награди "Златен глобус", БАФТА и още около 30 други отличия.