Международният ден на река Дунав се чества за десета поредна година. На 29 юни 1994 г. е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Документът е парафиран от 13 държави в басейна на реката и от Европейската комисия. Конвенцията е важна основа в международното сътрудничество за опазването и устойчивото използване на една от най-значимите европейски реки, както и за прилагането на Рамковата директива за водите. Общата цел на всички страни, отбелязващи 29 юни, е да се повишат усилията за опазване и грижа за басейна на река Дунав на местно, национално и регионално ниво.
В съботния ден ще има и празничен концерт-спектакъл на кея, в пространството под къща-музей „Баба Тонка". От 19 до 20 часа ще се изявят състави и индивидуални изпълнители от Общинския младежки дом: балет „Импулс", с ръководител Петя Бонева; вокалните изпълнителки Пресияна и Мариела Димитрови; Клуб „Калагия", с ръководител Мария Неделчева и групата К-поп, изпълняваща южнокорейски хип-хоп.
В 20 часа ще започне концертът на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. В 21.15 е началото на мултимедийния танцов пърформънс „Прозорец" на Студио за модерен балет „Фрийдъм" с ръководители Анита и Алекс Асенови.