Единодушно парламентът прие окончателно промените в Наказателния кодекс, които инкриминират агресията към учители и лекари при изпълнение на работата им. Посегателството над тези специалисти ще се наказва със затвор до три години, ако нараняването е леко, но е съпроводено с болка и страдание; с от три до пет години затвор за средна телесна повреда и от пет до 15 години за тежко посегателство. Убийството на учител или медицински служители вече ще се наказва с до 20 години затвор.

Предложения за промяната в Наказателния кодекс внесоха и четирите парламентарни групи още в първата седмица след формирането на новото Народното събрание. Идеята да се включат и учителите дойде от "Атака". Проектът бързо мина на първо четене.

Между първо и второ четене Светлана Ангелова и Тотю Младенов от ГЕРБ предложиха в групата на защитените служители да се включат и социалните работници, но днес парламентът отхвърли предложението със само 5 гласували "за" и други 15 въздържали се.

Повод да се измени Наказателния кодекс станаха поредица от нападения над екипи на Спешна помощ в страната и конкретно случаят от 25 май, при който шестима души пребиха екип от лекари, дошли да помогнат на тяхна приятелка. В последствие те бяха освободени. В началото на този месец в Брацигово имаше нов случай на нападение над екип на Спешна помощ.