За нас еднакво неприемливи са и г-н Бойко Борисов, и г-н Цветанов, явно няма как да се разкъса тандемът, предвид взаимната им непреодолима зависимост, както еднакво неприемливи за нас са и "Атака", и Волен Сидеров.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Имаме с тях не само политически, но и ценностни различия - да не забравяме, че те са и бивши коалиционни партньори, добави Местан. На този етап алтернатива на кабинета "Орешарски" не е ГЕРБ и Борисов, и Цветанов, смята лидерът на ДПС. На въпрос на БГНЕС дали алтернатива обаче не е формиращият се т.нар. нов десен блок Местан отговори, че това все още е хипотеза, неосъществен проект и когато това стане реалност тогава ще се мисли.

Председателят на ПГ на ДПС открои още няколко пласта на протеста - заедно с искрено и спонтанно протестиращите се забелязват и други групи, които имат различни интереси и планове, които обаче Местан отказа да персонализира, независимо от точно зададения въпрос за НПО-та и проекти, гравитиращи около известни властови и олигархични центрове.

Нашата ПГ няма и не може да си позволи взаимодействие с "Атака", защото това е краят на политиката, ние сме антагонистични политически сили, подчерта той. На въпрос защо е допуснато в 42 НС Волен Сидеров да оглави комисията за борба с корупцията и за парламентарна етика той отговори: Парламентарна традиция е опозицията да оглавява една комисия. В случая с "Атака", независимо че тя осигурява кворума, трябва да се припомни, че в 41 НС Волен Сидеров ръководеше такава комисия - греша ли, запита той. Ако това е най-големият проблем за нормалното функциониране на 42 НС нека се извърши промяна в името на тази комисия, предложи Местан.

Към днешния ден идея да се разговаря с ГЕРБ да влязат отново в НС и да работят нито е разисквана, нито е възможна. Естественото място, където могат да се срещнат подобни тези е законодателният орган на България. От 3-ия или 4-тия ден депутатите на ГЕРБ не са в НС и няма как да разговаряш с отсъстващ, допълни Лютви Местан.