Президентът на Монголия Цахия Елбегдорж благодари на легендарния воин Чингиз хан за изборната победа, след която за втори път ще заеме висшия пост в азиатската страна.

Хиляди привърженици на бившия журналист, който беше един от водачите на народа по пътя за отхвърляне на десетилетия комунизъм, пееха възхваляващи демокрацията песни на централния площад в столицата Улан Батор в очакване новият-стар държавен глава да огласи победата си. Което и стана.

"Благодаря ти, велики Чингиз! Днес 2,9 млн. Чингизовци се пробудиха в монголските степи", заяви пред екзалтираната тълпа президентът, стоящ пред статуята на воина, създал империя и обединил монголските племена преди 800 години. Получилият образованието си в Харвард Елбегдорж има зад гърба си и два мандата като премиер-министър на страната. Възхваляването на Чингиз хан в победната реч от страна на президента е знак за все по-засилващото се влияние на национализма в политическия живот на страната.

Кандидатът на Демократичната партия се обяви за победител, след като според предварителните резултати от вота той е спечелил 50,23% от подадените гласове. Двамата съперници на Елбегдорж получиха съответно 41,97% и 6,5%. Според профила му във Фейсбук загубилите вече го били поздравили с успеха.

Монголия се радва от известно време на небивал бум в разработването на огромните си ресурси от полезни изкопаеми като въглища, мед и злато, благодарение на който обществото бързо се трансформира от подобно на това по времето на Чингиз хан в модерно.