Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще посети Ивицата Газа на 5 юли, става ясно от интервю за в "Фалестин" на Абделсалам Сиям, генерален секретар в правителството на Хамас.

Ердоган отдавна е огласил намерението си да посети Газа въпреки критиките от страна на САЩ, които определят подобна визита като "несъответстваща" на усилията за съживяване на мирния процес в Близкия изток. Вашингтон изпитва безпокойство, че едно такова посещение ще доведе до обтягане на отношенията между Йерусалим и Анкара, които се сдобриха с личното посредничество на президента Барак Обама през март.

"Две турски делегации – една правителствена и една от представители на пресата, пристигнаха в Газа преди два дни и се срещнаха с премиера Исмаил Хания и със заместник-външния министър Гази Хамад, за да бъдат уточнени подробности около посещението", казва Сиям в интервюто. "При тези разговори бяхме информирани за датите на визитата."

Като цел на посещението си в Газа по-рано Ердоган винаги е посочвал оказване на натиск за прекратяване на израелската блокада на ивицата, наложена от 2006 г. През май 2010 г. т. нар. флотилия на мира от 6 кораба с пропалестински активисти се опита да преодолее морския кордон. Израелски командоси атакуваха флагмана "Мави Мармара", при което загинаха 9 турци. И някога близките отношения между Анкара и Йерусалим бяха сведени до точката на замръзване. Връзките се подновиха чак през март 2013 г. след натиск и посредничество от страна на Обама и последвало извинение на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Когато беше през май във Вашингтон, Ердоган обеща да посети и Западния бряг на р. Йордан в опит, по думите му, да съдейства за съживяване на израелско-палестинския диалог.

Посещението на турския премиер ще съвпадне с опитите на американския държавен секретар Джон Кери да върне израелци и палестинци на масата за преговори. Но то има и послание във вътрешно политически план – по време на визитата му са планирани масови антиправителствени демонстрации в Турция заради бруталността, с която властите се справиха с протестиращите на площад Таксим.

Хамас (Ислямско движение за съпротива) е палестинска политическа организация, имаща и свое военно крило. Основана е през 1987 г. от шейх Ахмед Ясин и Мохамед Таха и има своите корени в Мюсюлмански братя. Основната й цел е унищожаването на държавата Израел и създаването на ислямска държава в Палестина. Хамас е в черния списък на САЩ, ЕС и Израел и е определяна като терористична организация.