В началото на другата седмица, най-вероятно в понеделник или вторник ще внеса искане в НС за снемане на имунитета на още един народен представител. Това ще бъде Щерьо Щерев от ПП на ДПС. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров обясни, че обвиненията се отнасят за пране на пари, финансови престъпления и най-общо са свързани с незаконни трансфери на голямо количество средства с неизяснен произход.

Главният прокурор съобщи още, че по отношение на развитието на случая с бюлетините от Костинброд експертизата е готова и по-късно днес ще бъдат оповестени окончателните резултати. За второто обвинение на Цветанов, Цацаров съобщи, че до 15-20 дни максимум обвинителният акт ще бъде в съда.

За случая в Костинброд Цацаров каза, че ако поне нещо добро е свършено в тази насока, то това е примерът с местните избори във Варна, чийто бюлетини се печатат в БНБ.

За протестите Цацаров каза, че на този етап няма нищо, което да го притеснява или да притеснява прокуратурата. Той посочи, че е много важно протестът да бъде протест в нормалните демократични рамки, такъв, какъвто го виждаме в момента. Те са в ежедневна комуникация с вътрешния министър, чиято цел е свързана с това да не бъде провокиран мирният протест от хора, които преследват съвсем други цели.

Работата на прокуратурата не е да назначава или да уволнява шефове на енергийни дружествa, каза главният прокурор за случая с Георги Христозов, който пред дни бе назначен в съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Той подчерта, че нещата са от компетентността на министъра на икономиката и енергетиката. Най-вероятно го разследваме, така главният прокурор отговори на въпрос дали Христозов ще бъде разследван за нерегламентиран достъп до класифицирани документи, но призова "не искайте сега да сложа клеймо на някой – той е такъв, няма да стане".

Задайте си само един въпрос – от 2010 г. до 2013 г. защо това не беше разследвано, каза той. Цацаров каза, че каквото е следвало да свърши прокуратурата, е свършила и обясни, че всички законосъобразни действия ще бъдат предприети.

За делото за Станишев, за изчезването на документи от Министерски съвет, чийто обвинителен акт бе от СГС, Цацаров посочи, че очаква доклад от Софийска градска прокуратура. Прокурорите го внасят четири пъти с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, както предвижда Наказателният кодекс. То обаче бе връщано от СГП за доразследване. "Оттук насетне на първо място трябва да преценим какви са шансовете това делото да не бъде върнато и пети път. Не хвърлям укори върху никого, просто ви съобщавам цифрите. Не мисля, че прокуратурата не може да формулира едно предложение за освобождаване от наказателна отговорност 4 пъти, но ако бъде върнато и пети път, ще трябва да си поставим много въпроси", заяви главният прокурор.