Тридесет и пет хиляди души вече са подписали петицията за присъединяване на американския щат Аляска към Русия, съобщава Lifenews.ru. Ако до 20 април т.г. документът събере повече от 100 000 подписа, администрацията във Вашингтон е длъжна по закон да обсъди искането и да даде отговор по същество.
Авторите на петицията зоват: “Гласувайте за отделянето на Аляска от Съединените щати и присъединяването й към Русия”. Те подкрепят искането си с исторически данни за руския произход на населението на полуострова в миналото. Посочва се, че първите европейци, посетили Аляска на 21 август 1732 г., са били моряци от руския кораб “Св. Гавриил”.

Политикът и писател Иван Миронов, който е автор на книгата „Как продадоха Аляска”, заявява че в момента тече процес на подготовка договорът за продажбата на територията да бъде обявен за недействителен. Миронов твърди, че вече е създадена екскпертна група, която подготвя документ, оспорващ решението на руската императрица Екатерина Велика. Както е известно, преди 147 години Русия продава Аляска с площ 1,5 млн. кв. км.  на Съединените щати за 7 милиона и 200 хиляди долара.

Преди около година на сайта на Белия дом бе качена аналогична петиция и искане за отделяне на щата Тексас от САЩ, която събра повече от 120 000 подписа. От администрацията тогава отговориха, че конституцията на САЩ, създадена от бащите-основатели на страната, не предвижда възможността за отделяне на щати.