НЗОК не би трябвало да издържа болници, а да лекува пациенти, заяви по Дарик директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

За допълнителни средства за болниците не сме говорили с премиера, коментира тя срещата си с министър-председателя Пламен Орешарски, но за затягане на колана - да. Контролът на НЗОК е на изключително ниско ниво. Аз го говоря това от есента и проблемът е наистина сериозен, каза д-р Тодорова.

Първо, според нея, проблемът е свързан с инерция. Аз ги наричам нашите експерти - една хвърковата чета. Те проверяват една документация, която в рамките на последните 10 години е безупречна, защото тази документация се изготвя, след като пациентът е напуснал болницата.

Контролът трябва да се прави предварително, не след като пациентът вече е напуснал болницата, категорична е д-р Тодорова. Тя съобщи, че готвените проверки от касата ще бъдат свързани с наблюдение на надлимитната дейност на болниците, ще се наблюдава и извънболничната помощ, както и защо е постъпил пациентът в болницата.

Масовите пътеки са свързани с хроничните заболявания, т.е. масово пациентите попадат в болниците заради хроничните си заболявания. Именно затова по време на проверките ще се правят анкети с пациентите. Екипът на контролиращите ще вземе информация за пациентите, които са приети вчера например. Анкетата ще бъде за това какви лекарства пие пациентът, дали си носи лекарствата от вкъщи или са от болницата, за да се види защо той е постъпил в болницата.

Аз виждам контролът на касата в неговата аналитична му същност, каза директорът на НЗОК и допълни, че на база на този контрол трябва да се внесат в Народното събрание промени в законодателството. Според д-р Тодорова обществото се събужда и има готовност на пациентските организации да участват в промените. Пациентът вече търси качество.

Директорът на НЗОК обяви, че има редица случаи, в които пациентът влиза в болницата с едни показатели и излиза със същите или дори с влошени показатели, от тук се очакват промени в законодателството, свързани със санкции на лекарите, които не си вършат качествено работата.

От касата искат да се въведе временна мярка - да се въведат четци в болниците, пациентите да влизат с личните си карти, така че те да бъдат маркирани в болницата така, както се случва на границата. Това е най-евтиният и лесен начин и временна мярка.

Има случаи масово пациентите да се записват през болниците, а те всъщност са минали през извънболничната помощ, посочи Румяна Тодорова. Най-вече това се случва в спешните кабинети. Има лесен достъп пациентът да бъде вкаран в болницата, а той изобщо да не е там, посочи тя.

Д-р Румяна Тодорова заяви, че Националната здравна карта, която, за съжаление, все още не е факт, трябва да определи необходимостите на определен район, т.е. да не се струпват болници само в един регион.

Според нея за справяне с проблема с невнесените здравни осигуровки има два варианта – или да се търси отговорност от всеки, който не се осигуря, или в системата да влязат доброволни здравни фондове. В системата трябва да бъдат вкарани застрахователните фондове, но трябва да се знае какво точно те ще покрият. Като че ли най-удачно на този етап е фондовете да влязат при медицинските изделия, посочи директорът на НЗОК.